Gå til hovedindhold

Gynækologi, fertilitet og prævention

Udgivet: af Annette Aggerbeck, www.aggerbeck-kommunikation.dk, journalist

Fertilitetsbehandling – sådan er reglerne

Har I svært ved at få børn på egen hånd, kan fertilitetsbehandling være en mulighed. Hvad skal der til for at komme i behandling, og hvor mange forsøg har man? Få svar på disse og flere spørgsmål her. 

Der er stor forskel på, hvor lang tid det tager at blive gravid, efter at man er gået i gang med at forsøge at få et barn. Men hvis man har prøvet at blive gravid i et til to år uden succes, kan det ifølge Søren Ziebe tyde på, at man har svært ved at få børn, og så bør man undersøges for at finde årsagen. Søren Ziebe er klinikchef og professor fra Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet og peger på, at man ifølge lovgivningen har ret til at få fertilitetsbehandling, hvis man, afhængig af alder, har prøvet at blive gravid i et til to år, ikke har fælles barn, og behandling er medicinsk indiceret.

- Man skal kontakte sin læge for at blive henvist til en offentlig fertilitetsklinik, der står for undersøgelserne og en eventuel fertilitetsbehandling. Der kan dog være tilfælde, hvor det ikke er nødvendigt at forsøge at blive gravid i et til to år, fordi man allerede kender årsagen til, at man har svært ved at få børn. Det gælder for eksempel i tilfælde, hvor man har fået konstateret lukkede æggeledere, for eksempel på grund af gentagne underlivsbetændelser, siger Søren Ziebe.

Man skal kontakte sin læge for at blive henvist til en offentlig fertilitetsklinik, der står for undersøgelserne og en eventuel fertilitetsbehandling

Antal forsøg

Der findes både offentlige og private fertilitetsklinikker. På de offentlige klinikker er undersøgelser og behandling gratis. Man betaler kun en mindre del af den medicin, man får undervejs, da der er tilskud som ved anden medicin. I privat regi kan man få gratis fertilitetsbehandling hos en speciallæge i gynækologi med et ydernummer og dermed overenskomst med det offentlige. Man kan ifølge Søren Ziebe i privat regi også få hjælp til barn nummer to, men kun ved insemination og ikke på fertilitetsklinikkerne.

Inden for det offentlige system er man berettiget til tre IVF behandlinger, som er udtagning af æg og befrugtning i reagensglas samt oplægning af det befrugtede æg i livmoderen. Der må kun behandles, indtil det første barn er født. Ønsker man yderligere behandlinger, må man fortsætte i privat regi.

Selvom man kun tilbydes behandling til det første barn, kan man få oplagt eventuelle nedfrosne æg til barn nummer to, når behandlingen foregår på en offentlig fertilitetsklinik.

Hvem er berettiget til behandling?

På offentlige fertilitetsklinikker er man ifølge Søren Ziebe berettiget til behandling, hvis man som kvinde er blevet henvist af sin læge, før man fyldte 40 år. Man kan ikke modtage behandling, efter at man er fyldt 41 år. Der er ikke en aldersmæssig begrænsning for mænd.

Man kan modtage behandling som par, som enlig eller lesbisk kvinde, forudsat at man er berettiget til behandling i det offentlige. Man må ikke have fælles børn, eller børn som enlig i forvejen. Det gælder også adoptivbørn.

Man kan modtage behandling som par, som enlig eller lesbisk kvinde, forudsat at man er berettiget til behandling

Aldersgrænsen i privat regi er 46 år for at kunne blive fertilitetsbehandlet, og det kan her ske, uanset hvor mange børn man har i forvejen.

Egnet som forældre

Lov om assisteret reproduktion, som handler om fertilitetsbehandling, stiller blandt andet krav om, at parret eller den enlige skal kunne drage den fornødne omsorg for et barn. Det betyder, at fertilitetslægerne har pligt at være opmærksomme på, om der er begrundet tvivl om kvindens eller parrets omsorgsevne i forhold til et barn.

Hvis lægen vurderer, at der er tvivl om omsorgsevnen, skal lægen med den enlige kvindes eller parrets samtykke indsende oplysninger til statsforvaltningen med en anmodning om, at statsforvaltningen træffer afgørelse om, om fertilitetsbehandling kan iværksættes. Statsforvaltningen kan i forbindelse med sagsbehandlingen indhente supplerende oplysninger fra de relevante myndigheder, hospitaler, egen læge, osv. med samtykke fra den enlige kvinde/parret. Der stilles ikke særlige krav til indkomst og uddannelse. Samtykke til videregivelse af oplysninger er således en forudsætning for, at statsforvaltningen kan træffe afgørelse. Uden samtykke kan lægerne ikke fertilitetsbehandle.

Overvægt

Overvægt kan gøre det svært at blive gravid, øge risikoen for abort og komplikationer under graviditeten. Man har for eksempel øget risiko for at få svangerskabsforgiftning og diabetes som overvægtig gravid. Også fødslen kan være forbundet med komplikationer, når man er overvægtig. Derfor tilbydes der generelt ikke offentlig fertilitetsbehandling til kvinder, der har en BMI over 35.

- Som regel anbefaler man på fertilitetsklinikkerne overvægtige kvinder at tabe sig, før vi går i gang med en fertilitetsbehandling for at hjælpe hende med at blive gravid og få en vellykket graviditet, siger Søren Ziebe.

Som regel anbefaler man på fertilitetsklinikkerne overvægtige kvinder at tabe sig, før vi går i gang med en fertilitetsbehandling

Infertilitet - årsager og behandling

Læs mere om forklaringer på fertilitetsproblemer hos kvinder og mænd samt info om undersøgelser og gode råd til, hvad du selv kan gøre.

Tilladte fertilitetsbehandlinger

Her er eksempler på tilladte former fertilitetsbehandling i Danmark:

IVF (In Vitro Fertilisation) er reagensglasbehandling. Behandlingen består i, at modne æg udtages fra æggestokkene og befrugtes med mandens sæd på fertilitetsklinikkens laboratorium. Når de befrugtede æg og de første celledelinger har fundet sted, lægges det bedst befrugtede æg op i kvindens livmoder.

ICSI (Intra Cytoplasmatisk SædcelleInjektion) benyttes, når mandens sædkvaliteten er kraftig nedsat, og hvor der kun har været ganske få befrugtede æg ved en tidligere IVF-behandling. ICSI behandlingen foregår ved, at man indsprøjter en enkelt sædcelle i hvert af de udtagne æg, der herefter lægges op i kvindens livmoder.

IUI (Intrauterin Insemination) er insemination med sæd fra partneren, der ofte udføres sammen med en mild stimulation af kvindens kønshormoner, hvis hendes æg ikke modnes.

TESA (Testiculær Sædcelle Aspiration) er en behandling, hvor mandens sædceller udtages direkte fra en af testiklerne, når manden kun har levende sædceller i testiklerne, der ikke kommer ud med sædvæsken. Det kan for eksempel skyldes, at han er steriliseret.

Kilde: Klinikchef og professor Søren Ziebe, Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet

Mere om gynækologi, fertilitet og prævention

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.