Gå til hovedindhold

Hår, hud og negle

Udgivet: af Annette Aggerbeck, journalist

Er hårfarvning skadeligt?

Det har længe været populært med farvet hår. Cirka halvdelen af os danskere har farvet hår én eller flere gange. Men én ud af ti, der farver hår, udvikler allergilignende symptomer over for farven. Her kan du læse om, hvad man skal være opmærksom på, hvis man vil farve sit hår.

Hårfarve kan ikke blot give et blankt og smukt hår – vi kan også komme til at se yngre ud, fordi farve kan skjule de grå hår. Det er så populært at farve hår i alle aldre, at mange af os tilbringer adskillige timer om året i frisørstolen eller foran spejlet derhjemme med at pifte håret op med farve. Omkring halvdelen af os danskere har prøvet at farve hår én eller flere gange.

Selvom vi kan forbedre vores udseende med hårfarve, er det ikke helt risikofrit. Ifølge professor Jeanne Duus Johansen fra Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital ses to former for reaktioner på de kemiske indholdsstoffer i hårfarve.

- Man kan få en irritation af huden, som viser sig i form af rødme eller let udslæt. Det er forbigående, og kommer måske ikke igen næste gang, man farver sit hår. Og så kan man få allergi. Vi ved ikke præcis, hvor mange der får allergi af hårfarve, men én ud af ti får symptomer, der er allergilignende, ved at de får udslæt og/eller hævelser i ansigtet. Ved en kraftig allergisk reaktion kan man også får problemer med vejrtrækningen, siger Jeanne Duus Johansen.

Allergi af hårfarve

Når man får en allergisk reaktion af at farve hår, skyldes det som oftest farvestoffet. I permanente hårfarver, det vil sige farver, der ikke kan vaskes ud, blandes farvestofferne lige inden farvningen med oxidationsmidlet, som er det kemiske stof, der fremkalder farven. Det er selve farveprocessen, der kan være allergifremkaldende.

- Oxidationsmidlet får farven til at udvikle sig, ved at små molekyler inde i håret bliver til store molekyler og fremkalder farven. Man kan måle frigivelsen af molekyler fra farvet hår flere uger efter en hårfarvning. Det viser et svensk forsøg. Det er især, når farven kommer på huden, at de skadelige stoffer kan trænge ned i huden og fremkalde allergi, siger Jeanne Duus Johansen.

Typisk skal man farve hår flere gange, før man risikerer en allergisk reaktion. Det er sjældent, at én enkelt hårfarvning udløser den.

- Man kan for eksempel farve hår i årevis uden at udvikle allergi, og så kan man pludselig få en reaktion, når man får det på huden og ikke får det fjernet under selve farveprocessen. Måske har man skiftet til et andet produkt, som man reagerer på, eller man bruger det samme produkt, som man har brugt hele tiden, uden at vide at sammensætningen af de kemiske stoffer er ændret fra producentens side, siger Jeanne Duus Johansen.

Der kan være allergifremkaldende stoffer i både skyllefarver, semipermanente og permanente farver.

Aktiverer immunsystemet

Ved allergi er stofferne trængt ind i huden og via lymfen til lymfeknuderne, hvor stofferne har aktiveret immunsystemet. Hvis man har fået allergi, vil kroppen huske stoffet, og næste gang man farver hår, får man igen en allergisk reaktion. De allergiske reaktioner bliver voldsommere for hver gang, man tilfører håret det farvestof, man er allergisk over for.

I starten vil det vise sig som udslæt og/eller hævelser i hovedbunden og hårkanten. På sigt vil det brede sig til ansigtet, halsen og længere ned ad nakken. De allergiske reaktioner kan også vise sig på brystet, benene og andre steder på kroppen. Det skyldes, at når immunsystemet først er aktiveret, kan det reagere i hele kroppen.

Man ved endnu ikke, om den allergiske aktivering af immunsystemet fra hårfarve kan skade helbredet på anden måde.

- Man har gennemgået hårfarver i EU, fordi et amerikansk studie viste, at kvinder, der igennem længere tid har farvet hår, måske har øget risiko for kræft. Derfor har man ud fra et forsigtighedsprincip i EU vedtaget grænseværdier for farvestoffer. Disse grænseværdier tager ikke hensyn til eller beskytter mod allergi, siger Jeanne Duus Johansen.

Læs også

Hvorfor vi skifter den naturlige hårfarve? Og hvorfor har vi den farve, vi har? Hvad er det der påvirker vores hårfarve? Læs med og bliv klogere på hårets naturlige farver i artiklen Derfor skifter farven på dit hår.

Særligt skadelige stoffer

Det er svært at sige, hvilke stoffer, man skal undgå, hvis man vil gå fri af allergi. Farver kan nemlig dannes ved kombination af mange forskellige stoffer. Ifølge Jeanne Duus Johannsen ved man, at der er større risiko for at få allergi, jo mørkere farven er. Det skyldes blandt andet, at man bruger større mængder af farvemolekyler i farver, der skal være mørke, og at det typisk er hårfarvestoffet p-phenylenediamine (PPD), der gør håret mørkt. PPD findes i omkring to tredjedele af de farvestoffer, der bruges i dag, og har været anvendt de sidste hundrede år.

Danske forskere har undersøgt effekten af PPD på mus, og det har vist sig, at stoffet i kombination med oxidationsmidlet udløste allergiske reaktioner i hele kroppen og ikke kun der, hvor stofferne kom i kontakt med huden. Forskerne kunne måle forskellige celletyper i lymfeknuderne, som blandt andet varetager vores immunsystem. Man fandt også et signalstof, IL6, som typisk er i kroppen hos mennesker, når de har feber eller influenza. Man ved endnu ikke, hvad det betyder for vores helbred.

Øget risiko for allergi

Spørger man Jeanne Duus Johansen, er vi alle sammen i farezonen for at udvikle allergi, hvis vi farver hår. Dog har man øget risiko, hvis man tidligere har fået en hennatatovering, som man har reageret på. Reaktionen på en hennatatovering kommer første gang typisk 10-21 dage, efter at man har fået den tegnet på huden.

- Hennatatoveringer kan indeholde de samme skadelige farvestoffer som hårfarver. De farvestoffer, som bruges i hennatatoveringer, er ofte ikke godkendte stoffer og er stærkt allergifremkaldende. Mange mennesker er ikke klar over det og får tatoveringerne, når de for eksempel er på ferie. Hvis man får allergi af en hennatatovering, vil man typisk få en svær allergi, hvor man svulmer op i ansigtet. Man kan også få problemer med vejrtrækningen, siger Jeanne Duus Johansen, der fraråder at få farvet hår, hvis man har reageret med allergi på en hennatatovering.

Andre konsekvenser af allergien

Hvis man først er allergisk over for hårfarve, kan man også få allergi af at gå med tøj, der er sort eller mørkt, fordi man ved farvning af tøj bruger farver, der er beslægtede med de allergifremkaldende hårfarver.

- Når kroppens immunsystem er aktiveret af hårfarve, vil man også kunne reagere på mørkt tøj der, hvor tøjet slutter tæt til kroppen. Man vil for eksempel kunne få udslæt under armene, på lårene og i taljen, siger Jeanne Duus Johansen.

Nogle frisører får allergi af at arbejde med hårfarver og er derfor nødt til at forlade erhvervet. Også andre jobs kan være problematiske, hvis man har allergi. Kontakt med sort gummi, som for eksempel i bildæk, kan også være problematisk for automekanikere, og kan gøre det være svært at blive i jobbet.

Skyllefarve eller permanent farve?

Hvis man vil farve hår, kan det være vanskeligt at vide, om en hårfarve indeholder allergifremkaldende stoffer. I udgangspunktet kan alle typer hårfarve give allergi. Risikoen afhænger af, hvilke farvestoffer der er i produktet. De fleste allergiske reaktioner er rapporteret i forbindelse med den type farve, som skal blandes med et oxidationsmiddel inden farvningen, ifølge Jeanne Duus Johansen.

- Der kan være allergifremkaldende stoffer i både skyllefarver, semipermanente og permanente farver. Desuden bruges begreberne forskelligt. De hårfarver, der giver størst risiko for allergi, er den type, som skal blandes med oxidationsmiddel. De indeholder ofte stærkt allergifremkaldende stoffer, siger Jeanne Duus Johansen.

Allergi ved naturlige farver

På nogle hårfarveprodukter står der, at de indeholder naturlige farver, men det er ingen garanti for, at man undgår stoffer, der kan give allergi.

- Der står måske, at produktet indeholder kaffe eller en anden naturlig ingrediens, men hvis produktet skal kunne farve håret, indeholder det også kemiske stoffer, der måske er allergifremkaldende. Den eneste naturlige hårfarve, som sjældent fører til allergi, er hennafarve, siger Jeanne Duus Johansen, hvis man altså ikke i forvejen har fået en allergisk reaktion af en hennatatovering.

Sådan minimerer du risikoen for allergi:

  • Se om der er advarsler på produktets indpakning. Hvis der står, at det kan give allergi, så indeholder det særligt allergifremkaldende stoffer.

  • Farv ikke hår, hvis du før har fået en allergisk reaktion af en hennatatovering.

  • Følg nøje instruktionen på pakken, hvis du selv vil farve hår.

  • Brug altid handsker ved påføring af hårfarve.

  • Vær omhyggelig med ikke at få farve på din hud.

  • Hold øje med rødme i hårbunden eller i hårgrænsen, voldsom kløe og knopper.

  • Hvis du får allergiske reaktioner af hårfarvning, så stop med produktet. Gå til din læge og få det udredt.

  • Miljøstyrelsen anbefaler af forsigtigheds grunde, at gravide ikke farver hår, fordi man endnu ikke har undersøgt de langsigtede konsekvenser.

Kilde: Professor Jeanne Duus Johansen, Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital

Fakta om hårfarvning

  • Omkring halvdelen af danskerne har på et eller andet tidspunkt farvet deres hår.

  • 20 procent af mænd har prøvet at farve hår.

  • 80 procent af kvinder har prøvet at farve hår.

  • Cirka 10 procent har fået allergilignende udslæt efter hårfarvning.

Kilde: Professor Jeanne Duus Johansen, Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital

Mere om hår, hud og negle

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.