Gå til hovedindhold
kontakt

Fortæl nogen om dine følelser

Hvis du står i en svær situation, kan det føles nemmere at holde det for dig selv. Men for langt de fleste hjælper det at tale med nogen om det.

Kærestesorg, problemer med venner, eksamensangst, ensomhed, manglende selvtillid, følelsen af at være forkert… Som ung kan der være mange svære følelser i spil, men uanset hvad du føler, er det altid en god ide at tale med nogen om det.

Det kan dog være svært at få snakket med selv de allernærmeste om, hvordan man har det. Derfor har "danmark" lanceret Ungelinjen for at gøre det lettere at få talt med en erfaren psykolog så tidligt som muligt.

Ungelinjens psykologer taler med mange unge hver dag, og de har også tid til dig. Samtalen koster ikke noget, hvis du er medlem af "danmark" og er mellem 16 og 25 år. Ventetiden er kort – max. tre hverdage.

Så ring hellere i dag end i morgen. Intet er nemlig for småt, hvis det fylder for dig.

Book din samtale

Psykologens råd til unge hjerter

Måske kan det lyde lidt mærkeligt. Men det er faktisk rigtig vigtigt, at du oplever svære følelser, mens du er ung. For ifølge psykolog Neela Maria Sris er de svære følelser ikke blot naturlige, de er også med til at forme os som mennesker.

Ubehagelige eller svære følelser er helt normale, kan det være rigtig rart at tale med nogen om dem

“Nogle svære følelser er simpelthen en del af det at være ung, og det er vigtigt for vores dannelse og udvikling som mennesker, at vi oplever perioder med det, jeg vil kalde ‘sund mistrivsel’. Når du for eksempel oplever at føle dig trist, ensom eller frustreret i en begrænset periode, så får du et bredere følelsesspektrum. Og det er i sidste ende med til at ruste dig til resten af livet, hvor du helt sikkert vil komme til at opleve svære og ubehagelige følelser,” forklarer psykolog Neela Maria Sris.

Men selvom de ubehagelige eller svære følelser er helt normale, kan det være rigtig rart at tale med nogen om dem. Måske endda én, du ikke kender, som kan bekræfte dig i, at du bestemt ikke er alene om at føle, som du gør.

“Ungelinjen giver dig en mulighed for at snakke med en psykolog, der taler med mange unge hver dag, og der er ingen pinlige spørgsmål eller problemer, vi ikke har hørt om før. Og det kan være lidt af en øjenåbner at tale med én, der kan give dig et helt andet perspektiv på din situation.”

Svære følelser er ikke en psykisk lidelse

Neela Maria Sris fortæller, at hun taler med rigtig mange unge, hvor hun godt kan forstå, at de føler sig pressede.

“De har både et fritidsjob, de er nødt til at passe, fordi de har brug for pengene, og samtidig har de rigtig mange eksaminer, de skal op til, hvor de føler sig pressede. Oven i det er der måske nogle konflikter i vennegruppen og en fyr eller pige, de rigtig godt kan li’, der ghoster dem. Det er ikke sjovt at være i, og jeg kan godt forstå, at man har brug for at snakke med nogen, selvom det er ikke er en psykisk lidelse.”

Travlhed, pres, konflikter og afvisning hører altså med til et helt normalt ungdomsliv. Men hvis du også synes dine følelser bliver lige lovligt intense indimellem, så er der faktisk en rigtig god grund til det ifølge Neela Maria Sris:

“Det er først i starten af tyverne, at ens hjerne er helt færdigudviklet, og at evnen til at regulere ens følelser er helt færdigudviklet. Og det betyder, at mange unge mærker deres følelser enormt intenst. Så det er også bare vigtigt, at man kender sin biologi og ikke bliver forskrækket over at have så intense følelser, for det er faktisk helt naturligt.”

Som ung gælder det om at have en accepterende, rummelig og tolerant tilgang til sig selv og sine følelser.

Men netop fordi der er så mange følelser og tanker, kan det være en rigtig god idé at tale med nogen om dem. Og her kan Ungelinjens psykologer helt sikkert være en god hjælp, hvis du har brug for at få styr på nogle af dine tanker.

Andre unge føler det samme

Psykolog Neela Maria Sris fortæller, at det for mange unge kan være lidt af en åbenbaring at få at vide, at andre unge føler præcis det samme som dem.

“Nogle unge kan have sådan en oplevelse af, at det bare kører for alle andre. De kan jo se på Instagram, at de andre smiler og er til fest og går til eksamen uden problemer, men det er et klassisk eksempel på, at de sociale medier godt kan være med til at skabe en forvrængning af, hvad der er normalt, og hvordan folk egentlig går og har det.”

“Når man er åben omkring sine følelser, så får man pludselig nogle andres historier og perspektiver, og man opdager, at der er andre unge, der har det på samme måde

Derfor er det i højere grad blevet nødvendigt for hende som psykolog at fortælle de unge, hvad man kan forvente af et ungdomsliv, og hvad der faktisk er normalt at føle. Og vi kommer altså ikke udenom, at der vil være perioder med det, Neela Maria Sris kalder “sund mistrivsel”. Men her er det især ens egen tilgang til de svære følelser, der er afgørende for et godt liv:

“Som ung gælder det om at have en accepterende, rummelig og tolerant tilgang til sig selv og sine følelser, og at man også øver sig i at bede om andres tolerance, for eksempel sine forældres. Men det er først og fremmest den unge selv, der skal øve sig i at vise større tolerance overfor sine egne følelser.”

Vend dine følelser med nogen

Måske sidder du derhjemme og tænker, at du godt kunne bruge nogle gode råd til, hvordan du bliver bedre til at håndtere dine følelser. Og det er netop det, psykologerne hos Ungelinjen er rigtig gode til at hjælpe med. Men det er ikke det eneste, en psykolog fra Ungelinjen kan gøre for dig.

Når du booker en samtale med en psykolog fra Ungelinjen får du nemlig en sparringspartner, som er neutral og står udenfor den situation, du står i. Det kan give dig et andet perspektiv end det, du selv kan få øje på. Og derudover får du nogle helt konkrete redskaber til, hvordan du kan tackle de situationer, du står i, så du kan handle på det og dermed stå stærkere i verden.

Men faktisk er det ikke kun psykologer, der kan hjælpe, hvis du går igennem en svær periode. Ifølge Neela Maria Sris kan det også være gavnligt at tale med andre unge om det, du føler:

“Når man er åben omkring sine følelser, så får man pludselig nogle andres historier og perspektiver, og man opdager, at der er andre unge, der har det på samme måde. Men hvis man ikke lige har nogle i ens nærhed at dele sine tanker med, så kan et opkald til Ungelinjen være første skridt til at få det bedre.”

Psykolog Neela Maria Sris