Gå til hovedindhold

Gynækologi, fertilitet og prævention

Udgivet: af Annette Aggerbeck/www.aggerbeck-kommunikation.dk

Skal du have et keglesnit?

Hvis du har HPV og celleforandringer, kan du blive tilbudt en kegleoperation, hvor man fjerner det syge væv. Læs her om, hvornår keglesnit er relevant, hvordan det foregår, og hvad der sker bagefter.

Kvinder mellem 23 og 65 år bliver i Danmark tilbudt en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsens overflade hvert tredje eller femte år. Denne screening består i, at lægen tager en prøve fra livmoderhalsen med en lille børste. Screeningsprogrammet er for nyligt lavet om, så det er kvindens alder og fødselsdag, der afgør hvilken gruppe og på hvilken måde, kvinden screenes.

De fleste kvinder har ingen symptomer. Så du kan ikke mærke, at du har en HPV-virusinfektion og eventuelt celleforandringer.

Pernille Tine Jensen er professor, overlæge, ph.d. på Afdeling for Kvindesygdomme og fødsler på Aarhus Universitetshospital. Hun understreger, at celleforandringer ikke i sig selv er kræft, men at de kan være forstadier til livmoderhalskræft. Så for at kunne forhindre, at celleforandringerne udvikler sig til livmoderhalskræft, er det vigtigt at fjerne de syge celler.

- Man kan ikke forudsige, hvilke celleforandringer der udvikler sig til kræft. Hvis prøven hos lægen viser tegn på celleforandringer, bliver du henvist til en gynækolog, som tager ekstra vævsprøver fra livmoderhalsen og ud fra disse svar vurderer og taler med dig om, hvorvidt et keglesnit er den rigtige behandling for dig, siger Pernille Tine Jensen.

Oftest ingen symptomer

Hvis der er celleforandringer i livmoderhalsens overflade, skyldes det Humant Papillomavirus (HPV), der overføres ved seksuel kontakt.

- De fleste kvinder har ingen symptomer. Så du kan ikke mærke, at du har en HPV-virusinfektion og eventuelt celleforandringer. Derfor er det vigtigt at tage imod tilbuddet om en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsens overfladeceller. Få kvinder har symptomer med vedvarende blødninger ved samleje og/eller anderledes udflåd, der kan være blodigt. Bliv dog ikke forskrækket, hvis du har en enkelt lille blødning under samleje, for det er oftest helt normalt, for eksempel op til en menstruation. Men hvis det sker igen og igen, så skal du undersøges, siger Pernille Tine Jensen.

Celleforandringer er ikke i sig selv kræft, men de kan være forstadier til livmoderhalskræft. Så for at kunne forhindre, at celleforandringerne udvikler sig til livmoderhalskræft, er det vigtigt at fjerne de syge celler.

Forskellige grader af celleforandringer

Der findes tre grader af celleforandringer:

  • Lette celleforandringer

  • Moderate celleforandringer

  • Svære celleforandringer

I gennemsnit vil halvdelen af alle celleforandringer forsvinde af sig selv uden behandling. Det er først, når de spreder sig til de dybere lag af livmoderhalsen, at der er tale om livmoderhalskræft.

Keglesnit hos yngre kvinder

Formålet med et keglesnit er at fjerne det syge væv og at sikre sig, at der ikke er sværere celleforandringer andre steder i livmoderhalsen. Du kan godt få foretaget flere keglesnit, hvis der kommer tilbagefald af celleforandringer.

- Undersøgelser viser, at keglesnit giver en let forøget risiko for at føde for tidligt, fordi livmoderhalsen afkortes ved keglesnit. Derfor ser gynækologen typisk tiden an, når det gælder yngre kvinder i den fertile alder, der har lette til moderate celleforandringer. Efter seks måneder undersøger gynækologen, om celleforandringerne er væk, siger Pernille Tine Jensen og understreger, at keglesnit ikke påvirker muligheden for at blive gravid.

Er der fortsat celleforandringer efter seks måneder, vil du blive tilbudt et keglesnit. Det gælder dog ikke, hvis moderate forandringer er blevet til lette forandringer. Her vil lægen se det an i yderligere seks måneder.

Keglesnit hos ældre kvinder

Hos kvinder, der ikke er i den fertile alder, vil lægen anbefale keglesnit ved moderate forandringer, og hos de ældste kvinder allerede ved lette forandringer. Det skyldes, at risikoen for at få livmoderhalskræft stiger med alderen.

- Hos ældre kvinder, der har født, kan celleforandringer ligge højere oppe i livmoderhalsen, så derfor er det nødvendigt med et keglesnit for at se, om der er mere alvorlige celleforandringer eller tidlige kræftforandringer, siger Pernille Tine Jensen.

Er der nogen, der ikke kan få keglesnit?

- Det kan være svært at gennemføre en keglesnitsoperation på ældre kvinder, hvis de tidligere er blevet opereret i underlivet og har fået forkortet livmoderhalsen. Ellers kan alle kvinder få et keglesnit.

Sådan foregår en kegleoperation

Celleforandringer i livmoderhalsens overflade behandles ambulant i lokalbedøvelse ved en kegleoperation, hvor den yderste del af livmoderhalsen bliver fjernet. Det er et lille indgreb, der i alt varer omkring 15 minutter. Du vil kunne mærke, når lokalbedøvelsen bliver sprøjtet ind i livmoderhalsen, men når bedøvelsen virker, kan du ikke mærke selve indgrebet.

Det kaldes et keglesnit, fordi lægen brænder en lille kegle ud af livmoderens overflade med et apparat med en lille bue. Keglens størrelse er 0,5-1 cm i højden og 2- 2,5 cm i bredden.

Efter indgrebet skal du vente en time med at gå hjem, for at være sikker på at du har det godt og ikke bløder. Det fjernede væv bliver sendt til mikroskopisk undersøgelse for at finde ud af, om alle de syge celler er fjernet.

Efter dit keglesnit

Når lokalbedøvelsen holder op med at virke efter kegleoperationen, kan du opleve svage smerter i form af lidt murren i underlivet. Du kan også få lidt brunligt og vandigt udflåd de næste par uger.

Når der er gået fire-seks dage efter operationen, kan du begynde at bløde lidt, fordi sårskorpen falder af. Der dannes nemlig en sårskorpe, fordi lægen ved kegleoperationen brænder dér, hvor vævet er blevet fjernet for at stoppe en blødning.

Du vil blive rådet til at undgå hård fysisk træning de første 8-10 dage efter dit keglesnit. I den periode frarådes samleje også. Ellers kan du gå på arbejde og bevæge dig, som du plejer.

Omkring tre-seks uger efter kegleoperationen vil dit sår på livmoderhalsen være fuldstændig helet, og en ny slimhinde dækker det område, hvor det syge væv blev fjernet.

Undersøgelse af vævet ved keglesnit

Omkring tre uger efter kegleoperationen får du svar på undersøgelsen af cellerne. Viser undersøgelsen, at alle forandringer er fjernet i sundt væv, vil du komme til kontrol med en børsteprøve fra livmoderhalsen seks måneder senere hos din egen læge. Hvis du fortsat kun har raske celler, går du tilbage til det almindelige screeningsprogram hos din egen læge.

Hvis resultatet af kegleoperationen viser, at du har celleforandringer helt ud til kanten af det fjernede væv, er det ikke sikkert, at alle de syge celler er blevet fjernet. Du vil i så tilfælde blive indkaldt til en kontrol hos en gynækolog, efter at vævet i din livmoderhals er helet. Du anbefales kontrol efter seks måneder og igen efter seks måneder. Her vil du få foretaget børsteprøver fra livmoderhalsen.

Pernille Tine Jensen er professor, overlæge, ph.d. på Afdeling for Kvindesygdomme og fødsler på Aarhus Universitetshospital.

Celleforandringer i tal

  • Omkring 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer

  • Hvert år udføres omkring 5.000-6.000 keglesnit i Danmark

  • Livmoderhalskræft rammer cirka 350 kvinder om året

  • Det er endnu for tidligt at se en effekt af vaccinerne mod HPV, der skal forebygge livmoderhalskræft

Kilde: Professor, overlæge, Ph.d. Pernille Tine Jensen

Læs mere

Du kan læse mere om celleforandringer og keglesnit her:

Mere om gynækologi, fertilitet og prævention

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.