Søg i artikler fra Nyt & Sundt
Udgivet:
september 2017
Tina W. Christensen
Tina W. Christensen, Økonomidirektør, Sygeforsikringen "danmark"


Omkring 500.000 danskere lever med en hjertekarsygdom – det fortæller noget om, hvor vigtigt et emne det er at tage fat på. Vi har i denne udgave af Nyt & Sundt valgt at lægge vores fokus på de arvelige hjertekarsygdomme, som omkring 65.000 mennesker herhjemme lider af. Læs mere i artiklen Når hjertekarsygdom er arvelig. Vi har også sat os for at belyse, om der er en sammenhæng mellem stress og hjertekarsygdomme. Kan et fortravlet liv eller en akut traumatisk oplevelse få os til at falde døde om? Læs mere i artiklen Kan stress føre til hjertekarsygdom? 

Overvægt er et stigende problem, og på nuværende tidspunkt er over halvdelen af den danske befolkning overvægtige. Af samme grund er der en naturlig stor interesse for og forskning i at komme overvægt til livs og finde kuren mod fedme. Læs mere om forskningen og selve ”fedtet” i artiklen Stor forskel på hvidt og brunt fedtvæv. Men bag overvægten er der mennesker. Mange af dem har det svært, og det handler ofte om helt andre ting end mad. Nyt & Sundt har fået en meget ærlig og åben snak med Bjarne Lynderup, der i mange år har kæmpet med overvægt og Ph.d. og psykolog Lene Meyer, der giver os et indblik i, hvad mange overvægtige i virkeligheden slås med, såsom ensomhed, tomhed, tristhed, vrede, stress, angst, skyld og skam. Læs interviewet Et sundt selvværd i en overvægtig krop

Jeg oplevede for nyligt at se noget, der mindede om fluer, der hoppede og dansede i mit synsfelt. Det viste sig at være noget, der kaldes glaslegemesammenfald, og det sker for rigtig mange mennesker. Der er nogle ting, man skal være særlig opmærksom på, så hvis nogle af jer læsere oplever noget lignende, vil I måske få glæde af at læse artiklen Med alderen kan du få fluer på nethinden

I dette nummer af Nyt & Sundt kan du også blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, inden du siger ja tak til en ny hofte, og hvorfor du altid skal have tandlægen med på råd, hvis du vil blege dine tænder

Rigtig god læselyst og rigtig god sommer. 

Når hjertekarsygdom er arvelig

Når en i nærmeste familie lider af en hjertekarsygdom, kan man gå rundt med en frygt for, at sygdommen er arvelig og vil ramme én selv. Men hvordan får man svar på risikoen?

Når hjertekarsygdom er arvelig

Kan stress føre til hjertekarsygdom?

Langvarig stress kan påvirke kroppens forskellige systemer på en måde, der kan skade helbredet. Men kan stress virkelig føre til blodpropper, og hvor meget stress skal der til?

Kan stress føre til hjertekarsygdom?

Med alderen kan du få fluer på nethinden

Langt de fleste vil med alderen komme til at se små partikler, der ligner fluer, i synsfeltet, særligt når de kigger på en hvid baggrund. Hvis 'fluerne' bliver tydeligere, kan glaslegemet være faldet sammen.

Glaslegemesammenfald

Stor forskel på hvidt og brunt fedt

Vi har to typer fedtvæv: Hvidt fedt og brunt fedt. Det brune hører man sjældent om, men faktisk ved man, at overvægtige har mindre brunt fedt. Bliv klogere på den oversete fedttype her.

Brunt og hvidt fedt

Et sundt selvværd i en overvægtig krop

Når man vejer alt for meget, kan man komme til at føle sig forkert, fordi andre har så mange fordomme. Men hvis man tør se svære følelser i øjnene, kan man sagtens have det rigtig godt med sig selv alligevel.

Selvværd og overvægt

Hvornår skal du vælge at få en ny hofte?

For folk med omfattende slidgigt i hoften vil spørgsmålet på et tidspunkt melde sig: Ny hofte, skal/skal ikke? En overlæge giver her sit bud på fordele og ulemper ved at få en ny hofte.

Ny hofte

Kun tandlægen bør blege dine tænder

Drømmer du om et hvidere smil, så læs først de vigtige råd fra eksperterne i denne artikel. Kaster du dig ud i et gør-det-selv-projekt, risikerer du nemlig at gøre skade på tænder og tandkød. 

Tandblegning

Følg os på Facebook

Få inspiration til sundhed og læs om de udfordringer, du kan møde i de forskellige faser af dit liv.

Find os på Facebook

Nyt & Sundt - Ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt er et elektronisk nyhedsbrev der udkommer 4 gange årligt. Nyhedsbrevet produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet, og har ophavsret til artiklerne.

Nyt & Sundt er gratis for medlemmer. Hvis du er interesseret i at modtage det på e-mail, skal du logge ind på sygeforsikring.dk og tilmelde dig. Her kan du også skrive, hvis du har kommentarer, ris eller ros til Nyt & Sundt.

Næste nummer af Nyt & Sundt udkommer i september 2020.Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen ”danmark”s holdning til et givent emne.