Gå til hovedindhold

Leder

Her får du en introduktion til de nyeste artikler fra Nyt & Sundt fra Sygeforsikringen "danmark"s marketingdirektør, Tina W. Christensen.

Lidt om de nyeste artikler i Nyt & Sundt

Prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt mænd i Danmark. Der bliver hvert år konstateret 4.500 tilfælde, men det antages, at mere end halvdelen af alle mænd over 60-70 år har prostatakræftceller i prostata. Det bliver nemlig ikke altid opdaget, da der sjældent er symptomer forbundet med sygdommen. Læs mere om undersøgelser og behandling i artiklen Prostatakræft: Den hyppigste kræftform hos mænd. Et andet problem, som også kan ramme mænd, er rejsningsproblemer. Det kan være normalt i ny og næ, men hvis det står på over længere tid, er rådet, at du skal søge læge. For der er som regel noget at gøre ved det. Bliv klogere i artiklen: Find dig ikke i rejsningsproblemer.

Og så til noget helt andet. Da jeg læste artiklen om, hvor skadelige de små, farverige e-cigaretter, som blandt andet kaldes for puff bars, er, blev jeg overrasket. De øger ikke blot risikoen for afhængighed generelt, men det er også decideret skadeligt for hjernen – særligt for en umoden, ung hjerne. De unge får sværere ved at koncentrere sig og håndtere stress, de får øget risiko for angst og depression og lavere selvkontrol.

Vi har også dykket ned i næringsstoffet kolin – har du hørt om det? Det havde jeg ikke. Men faktisk er det ret vigtigt i forhold til opbygningen og opretholdelsen af både vores celler og vores centralnervesystem. Men bare rolig, så længe vi spiser en sund og varieret kost, så få vi det, vi har brug for.

Et andet emne, der bliver ved med at kræve fokus, er psykisk sygdom, for hver 3. dansker bliver ramt af psykisk sygdom og bag alle dem står der mindst lige så mange pårørende. Det kan være rigtig svært at passe på sig selv som pårørende. Derfor har vi talt med en speciallæge i psykiatri om, hvordan du som pårørende er den bedste støtte – samtidig med at du også passer på dig selv.

Apropos det med at passe på sig selv, så tyder det desværre på, at alt for mange astmatikere ikke er velbehandlede – og det går ud over livskvaliteten. I artiklen Astma behøver ikke gå ud over din livskvalitet kan du læse mere om de forskellige former for astma, hvordan de kan behandles, og hvad du selv kan gøre via din livsstil.

Rygsmerter er den hyppigste årsag til sygefravær og førtidspension, og rigtig mange danskere er plaget af smerter i ryggen. Men nu har en ny behandlingsform vist gode resultater. Bliv klogere i artiklen Kognitiv funktionel terapi hjælper mod rygsmerter.

Til sidst vil jeg slå et slag for vores nyeste tilbud til unge medlemmer af "danmark", som jeg er rigtig stolt af. Vi giver nu alle medlemmer mellem 16 og 25 år mulighed for en gratis, fortrolig samtale med en psykolog, hvis der er behov for det. Tilbuddet hedder Ungelinjen, og du kan læse meget mere her: ungelinjen.dk.

God fornøjelse med alle artiklerne!