Gå til hovedindhold

Ældre

Udgivet: af Ingrid Ann Watson, Parterapeut

En ny partner sent i livet

Antallet af ældre, som finder en ny kærlighed sent i livet, er steget voldsomt de senere år. Måske som et tegn på, at det allestedsnærværende behov for kærlighed ingen alder har, og at ønsket om et nyt partnerskab, selv i 50-70 års alderen, er blevet mere legitimt. Hvor man tidligere var dømt til ensomhed, hvis ens partner døde eller lod sig skille fra en, er der nu tegn på, at vi følger mottoet om, at ”man selv er med til at skabe sit eget liv”. Vi bider genertheden i os og går ud for at finde kærligheden – igen. Ja, vi nærmest insisterer på, at ” livet ikke er ovre, bare fordi vi er fyldt 50+”.

Vi gifter os og lader os skille i stor stil, og alder er tilsyneladende ingen hindring. Ifølge Danmarks Statistisk gik cirka 46 procent af de indgåede ægteskaber i opløsning i 2013, og antallet af skilsmisser blandt danskere over 60 år er også steget fra 588 i 2009 til 3.624 i 2013. Antallet af giftelystne seniorer har imidlertid være mere konstant. I 2009 blev 865 par over 60 år gift. I 2013 var dette tal 866.

Vi bliver senere ældre

En af årsagerne til denne ændring i statistikken er, at vi bliver ældre senere. Da vi generelt lever sundere og dyrker mere motion nu end for bare 15 år siden, er der væsentligt flere kræfter at gøre godt med i alderdommen, som også har rykket sig. Hvor ordet alderdom førhen betød 55 og opefter, bruges det i dag om mennesker fra 65 og op. Vi har lige fået foræret 10 år ekstra. Med egne tænder og Viagra kan vi som 60-årige se frem til mindst 15-25 gode år endnu. Disse år skal leves fuldt ud! Restaurant, teater, golf, rejser, højskolekurser, traveture på Samsø og årskort til Tivoli er blot nogle få tilbud, som rigtigt mange efter pensionen tager til sig med stor interesse – og med kæresten i hånden. For alting bliver lidt sjovere med en at dele det med.

Fordele ved at finde en ny partner sent i livet.

Der er mange fordele ved at finde en at dele livet med i en sen alder. En af fordelene er, at vi bliver bedre til at sige, hvad vi mener, til at sige til og fra og til at udtrykke vores holdninger. Vi har lært, at det ikke nytter noget at vente på, at partneren gætter sig til, hvad vi ønsker os, og hvad vi mener.

At begynde et nyt forhold i en moden alder har altså den store fordel, at vi er langt mere ærlige og ligefremme.

For mange ældre forsvinder erotikken, lysten og behovet for den følelsesmæssige forening ikke med alderen.

En anden fordel er, at vi er ovre småbørnsalderen. Tiden med småbørn er hård for begge forældre, og den risikerer at slide på forholdet, så når børnene er blevet store, er forældrene blevet skilt. Når man finder sin partner sent i livet er det pres, som små børn lægger på hverdagen, ikke længere en faktor i forholdet. De eneste små børn, der er i vores liv nu, er børnebørnene. Det betyder, at vi nu kun har arbejdet at tage hensyn til, og vi kan planlægge vores dage, som vi har lyst til. Vi får samtidig tid til nye interesser eller til lade de eksisterende fylde mere. Det giver en høj grad af frihed, og det åbner også for muligheden for at gøre ting sammen med partneren. Nu kan vi frit vælge de dage, hvor vi vil nyde børnebørnene, til alles fælles glæde. Tiden uden egne småbørn betyder kort sagt mere frihed og overskud til hinanden.

Sidst, men ikke mindst, kan sexlivet i det nye forhold være rigtigt godt. Erfaring fra tidligere forhold har lært det modne par, at sex starter i hverdagen med smil, samvær, kærlige ord og opmærksomhed. Sex kan derfor blive bedre med årene, fordi vi har erfaringen med os. Man ved mere om, hvad man vil have, og hvad man i hvert fald ikke vil have. Margrethe Kähler fra Ældresagen mener, at for mange ældre forsvinder erotikken, lysten og behovet for den følelsesmæssige forening ikke med alderen. Samlivet kan nå en ny intensitet, når manden dropper præstationsangsten, og kvinder slipper kontrollen og lader ømheden få frit spil. Måske vælger man at lege lidt mere seksuelt med nogle af de hjælpemidler, der er på markedet, hvilket også kan afhjælpe nogle af de aldersrelaterede seksuelle problemer, der kan opstå - som for eksempel rejsningsproblemer. Da mænd og kvinder kan have forskellige behov og ønsker, og behovene kan forandres med alderen, er det vigtigt at huske at tale om, hvordan det føles bedst for begge parter og ikke tage noget for givet, selv om man har været sammen i mange år.

Problemer ved at finde en ny partner sent i livet.

På trods af nok så gode intentioner om, at i det nye forhold skal alting være helt anderledes, så gentager mønstre fra gamle forhold sig desværre ofte. Det kan være, at eks'en var en dårlig lytter, ikke gad motion eller aldrig gav et kompliment. Når man så kigger sig om efter den nye partner, tænker man, at sådan en skal man i hvert fald ikke have igen. Så vælger man måske en diametral modsætning i stedet. Efter forelskelsen ser man, at nissen er flyttet med, og at mange af de gamle, uønskede mønstre nu også eksisterer i det nye forhold. Eller at man, i sin iver for at gøre det modsatte, er endt med en, man slet ikke passer med. Rigtig ærgerligt, og lige skidt. Selvom vi har gjort os erfaringer fra tidligere forhold, så er det vigtigt, at vi husker at bruge vores tidligere erfaringer som vejledning, ikke som vildledning.

En ulempe ved at finde en partner ved 50+ er, at vi stadig kan have forældre. Det er skønt og privilegeret, men også en ekstra ting vi skal tage os af, da de oftest vil være gamle og have brug for hjælp og omsorg. Det kan lægge grunden til mange skænderier, hvis man ikke accepterer den andens behov for at være tilgængelig for forældrene. Har vi været alene længe, inden vi møder vores nye partner, har nogle ofte brugt meget tid på deres forældre. Her vil det være en fordel at få talt med den nye partner om dette skisma, så man ikke risikerer at ende som lus mellem to negle. Og måske indse, at man nok må give lidt mere slip på omsorgen til sine forældre, så der også bliver plads til den nye partner.

Voksne børn – Hvordan får vi en ny partner ind i familien?

Det nye forhold kan have langt vanskeligere præmisser end det gamle, da stedbørn blandt andet er med til at øge risikoen for skilsmisse. Faktisk har par med stedbørn 57 procent højere skilsmissesandsynlighed end par uden. I nogle familier kan det virke som et svigt, at mor, far eller bedsteforældre gifter sig igen. Børnene kan have den opfattelse, at forældrene bør forblive enlige – i deres alder! Det gælder specielt, hvis der er sket et dødsfald, og farfar sidder tilbage som 68-årig. Faktisk er de mest accepterende oftest de unge børnebørn, teenagerne, som synes, det er cool, og som er så meget i kontakt med deres egne hormoner og forelskelser, at det også giver rummelighed til mormors nye kærlighed.


Præsentér først din nye partner, når du er helt sikker på dig selv. Så har du styrken til, uanset hvad andre synes, at smile og stå ved din beslutning.


Nogle gange dækker uvilligheden til at acceptere mors eller bedstemors nye partner over frygten for at blive tilsidesat og glemt. Men det er urimeligt, at et menneske skal vælge mellem sine store børn og et trygt liv med en sød partner. Kærligheden til børnene er jo ubetinget, men (næsten)voksne børn kan ikke forvente, at forældrene tilsidesætter alle andre aftaler for at være sammen med dem. Det er jo slet ikke dét, "at komme i første række" betyder. Kærligheden til børnene vil altid få os til at smide alt, hvad vi har i hænderne, hvis børnene virkelig trænger til os. Men i hverdagen er det helt rigtigt at vælge sin nye partner til.

Gode råd til at præsentere den nye partner:

  • Selvom dit forhold med børnenes anden forælder måske ikke var det bedste, og du nu er glad for at have mødt en ny partner, så vent alligevel en passende tid med at præsentere vedkommende, selvom det er svært. Du risikerer unødig modstand fra børnene, og det kan tage lang tid at genoprette et godt forhold til dem.

  • Præsentér først din nye partner, når du er helt sikker på dig selv. Så har du styrken til, uanset hvad andre synes, at smile og stå ved din beslutning.

  • Børnene behøver ikke at kunne lide, at du har mødt en ny, men forvent altid, at de opfører sig høfligt og accepterer din partner. Gennem årene er du blevet præsenteret for deres forskellige kærester til familiefødselsdage sammen med et krav om, at du skulle tage pænt imod dem. I er alle voksne nu, og en del af dette er at acceptere de ting, vi ikke nødvendigvis kan lide eller ændre og så lære at leve med det.

  • Inddrag din nye partner i noget praktisk omkring børnene. Hjælp med at køre ting til storskrald, tøm tagrender, hiv båden op eller tag børnebørnene med i Tivoli sammen. Gem kys og kram til I er alene.

  • Bliv ved med også at bruge tid alene med dine børn, så de føler, de stadig har dig og ikke kun ser dig sammen med den nye partner. Din datter har stadig brug for caféture alene med mor, og din søn har stadig brug for en gåtur med dig og hunden, hvor han kan lufte frustrationer og glæder.

Bor vi altid sammen?

Boligselskaber, entreprenører og kommuner er begyndt at forberede sig til en fremtid, hvor de ældre vil bo i store seniorlandsbyer, såkaldte servicelandsbyer. De almindelige boligformer og familiemønstre er i opbrud. Nogle ældre flytter ind i nedlagte klostre, som er indrettet som ældrevenlige hjem med egen lejlighed og billard, fælles spisestue, bibliotek og gæstelejlighed til de voksne børn eller vennerne fra Sverige. Nogle par foretrækker hver deres soveværelse, og det kan også være mere problemfrit, når man mødes i en moden alder. Hvor det blandt de 40-årige kan føles lidt som forræderi og afvisning at ville sove for sig selv, kan den modenhed og erfaring, man har fået som 50+ gøre, at det er ok at insistere på eget, snorkefrit soveværelse. Det kan blive til begges gavn og yderligere glæde, når man så en gang imellem vælger at tilbringe natten sammen.

Trenden Cola (coupleslivingapart) vinder også frem blandt ældre. Når kvinderne har boet alene nogle år har de sværere ved at se sig selv i husmor rollen igen, og mange ældre mænd er vant til, at det er kvinden, der står for husholdningen. Spekulationer over tidsperspektivet i at flytte sammen med en ældre mand kan bekymre kvinderne, siger forsker i aldring ved Københavns Universitet, Anne Leonora Blaakilde,
»Der er kvinder, der siger, at de ikke lige har lyst til at skifte ble på en gammel mand. Man forventer, at mændene bliver svage først, og det er kvinden, der er bedst til omsorg.«
Mange overvejer om flytningen kan få indflydelse på de tillæg, mange ældre får. Og frygten for at blive stemplet som social bedrager, fordi man spiser og sover sammen med en ven, kan afholde nogle ældre fra at finde sig en ny dejlig kæreste. Tallene fra Danmarks Statistik viser dog at enlige ældre (50 – 79 år) flytter oftere nu end i 2008. Så rigtig mange vælger alligevel kærligheden!

Kærligheden findes også online

Den nye ”gamle” generation mødes også på nettet. For bare ti år siden ville mange ældre synes, at netdating var en frygtelig tanke, men indenfor de sidste ti år er der sket et holdningsskift. Ældre er blevet mere bekendt med nettet, og de bruger nu den mulighed, som netdating er for at møde andre.

”Hvis man er ældre og fraskilt, har man ofte sværere ved at finde en potentiel partner i omgangskredsen, og blandt andet derfor bliver datingportalernes brugere ældre og ældre,« siger Casper Radil, sociolog og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, som har forsket i netdating. Det billede stemmer godt overens med erfaringerne hos de danske datingportaler.

I en undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik i 2013 svarede 236.000 danskere, at de har prøvet netdating. Heraf er 61.000 over 50 år skriver Ældre sagen. Og hos senior-date er der nu godt 70.000 medlemmer.

Mange har også opdaget, at man kan møde en ven og ny kæreste gennem sociale medier som f.eks. Facebook.

Tendensen hænger sammen med, at ældre i dag er anderledes end for en generation siden. De fleste er trygge ved internettet, fordi de har brugt det i den sidste fase af deres arbejdsliv, og samtidig har de børn og børnebørn, som kan hjælpe, hvis de får tekniske problemer, påpeger Margrethe Kähler. Mange har også opdaget, at man kan møde en ven og ny kæreste gennem sociale medier som f.eks. Facebook. Megen dating sker nemlig også via hjemmesider for specielle interesser. Det kan italiensk madlavning, sejlture i Middelhavet, rejser sprog gåture, golf osv. Derved kan nettet både være en mulighed for at finde en ny kæreste i livet samt udvide de sociale relationer i hverdagen.

Gifter vi os igen efter de 50?

Ja, det gør vi. Kærlighed har ingen alder, og flere over 50 år vælger at tage skridtet fuldt ud og gifte sig igen. Hele 990 personer over 65 år sagde ja til hinanden i 2006. En fordobling på ti år. Samtidig spirer der ændringer i parforholdene frem. Før var det nærmest en selvfølge, at manden var ældre end kvinden. I disse år sker der så småt et skred som betyder, at kvinder begynder at se sig om efter en lidt yngre kæreste. Med tanke på, at mange kvinder lever længere end mænd, er dette måske en vej til at have et godt forhold længere.


Flere ældre, som finder sammen på ny, vælger muligvis også at gifte sig for at sikre hinanden juridisk. Hvis et par ikke er gift eller på anden måde har sørget for det juridiske, så tilfalder hele arven børnene, når den ene part går bort. Det gælder også, selvom man har levet sammen i mange år. Det kan stille vedkommende, som er tilbage, i en ubehagelig situation - både i forhold til de voksne børn, men også i forhold til boligsituation og andet. Specielt kvinder finder det svært at bringe formalia som ægteskab på banen, men det bør gøres. Både for deres egen skyld, deres børns, men også for deres partners. Derfor, når kærligheden blomstrer på ny, er det vigtigt midt - i alt det dejlige - også at være lidt praktisk og huske formaliteterne. Livet er fantastisk og bliver kun bedre, når begge parter kan være trygge, fordi formalia er i orden.

Kilder: "Ældre i tal", af Ældresagen, Ældresagens hjemmeside 20.08.2008, Forsker i aldring ved Københavns Universitet, Anne Leonora Blaakilde.

Ældre sagens magasin NU 2012 s. 34.

Danmarks Statistik bl.a. v/Connie Østberg

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.