Gå til hovedindhold

Øre, øjne og mund

Udgivet: af Christine Foss Henriksen, Netdoktor.dk

Op mod hver 10. er generet af tørre øjne

Øjenlåg, der føles som sandpapir, lysfølsomhed og utydeligt syn kan tyde på tilstanden tørre øjne, som op mod hver 10. dansker lider af. Tilstanden kan være enormt generende, men heldigvis er der mange muligheder for behandling.

Har du prøvet at vågne med øjenlåg, der føltes, som om de var af sandpapir? Måske efter en enkelt nat med manglende søvn, men for nogle er følelsen konstant. Netop sandpapirs-følelsen er et af de mest almindelige tegn på tilstanden tørre øjne. Den kommer af, at der mangler tårevæske i øjet. Væsken er nemlig helt essentiel for, at øjet kan fungere, forklarer professor og overlæge på Øjenafdelingen, Rigshospitalet, Steffen Heegaard:

- Tårevæske er ligesom sprinklervæsken på forruden af en bil. Vinduesviskerne, som er øjenlågene, kører hen over ruden, og de hopper og danser over ruden, hvis den er tør. Hvis man kommer sprinklervæske på, altså tårer, så kører de i en jævn bevægelse igen.

Tårevæske er ligesom sprinklervæsken på forruden af en bil.

Steffen Heegaard fortæller, at tilstanden kan fylde enormt meget hos dem, der lider af den i svær grad. Tørre øjne kan også give lysfølsomhed, utydeligt syn og være ekstra ubehageligt, når man er steder med kraftig aircondition eller udendørs i vinden. Han møder endda patienter, der er så påvirkede, at de må sidde med lukkede øjne under konsultationen på grund af ubehag.

Tårer er ikke bare vand

Tårer består af mere end bare vand, og det er væsentligt at forstå, når man taler om tørre øjne. Steffen Heegaard forklarer, at tårer består af tre komponenter:

  • Slim, som produceres af små kirtler i den gennemsigtige, glinsende hinde, som dækker det hvide i øjnene (bindehinden). Slimen fastholder og spreder vandet på øjets overflade.

  • Vand, der kommer fra selve tårerne, som produceres i tårekirtlerne.

  • Fedt: Yderst er der et meget tyndt lag fedt, som man kan sammenligne med at hælde madolie ovenpå vand, hvor det danner en masse fedtperler på overfladen. Fedtstoffet kommer fra små kirtler langs øjenlågskanten og forhindrer tårerne i at fordampe.

Tørre øjne kommer af, at der mangler tårevæske i øjet. Væsken er nemlig helt essentiel for, at øjet kan fungere

To årsager til tørre øjne

Øjet kan enten mangle vand- eller fedtkomponenten, og det hjælper både med at klarlægge årsagen og behandlingen at vide, hvad der mangler.

- Ved manglende fedtlag er det kirtlerne i øjenlågskanten, kaldet de meibomske kirtler, der ikke virker, som de skal. Det kan skyldes betændelse eller irritation i øjenlågskanten. Det gør, at fedtstoffet ikke kan komme ud af kirtlerne. Man laver en masse tårer, men de fordamper for hurtigt, fordi det beskyttende fedtlag mangler, forklarer Steffen Heegaard og fortsætter:

- Manglende tåreproduktion kan der være flere årsager til, men den mest almindeligt kendte er nok Sjögrens sygdom, som skyldes en gigtlignende tilstand, som påvirker tårekirtlerne. Kirtlerne skrumper, fordi der går irritation i dem, og så producerer de mindre tårevæske. Medicin kan også påvirke tåreproduktionen, for eksempel medicin mod depression.

Tåreproduktionen aftager desuden naturligt med alderen, så der er flere ældre, som lider af tørre øjne. Steffen Heegaard ser desuden i klinikken, at der er sammenhæng mellem tendens til tør og irriteret hud og irriterede kirtler i øjenlågskanten (meibomske kirtler).

Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom er en gigt- og bindevævssygdom, som påvirker kroppens kirtler, især spyt- og tårekirtlerne på grund af en betændelses-/irritationstilstand. Det kan give nedsat produktion af spyt og tårer og føre til tør mund og tørre øjne.

Andre symptomer på Sjögrens er meget stor træthed samt muskel- og ledsmerter.

Kilde: Gigtforeningen

For at finde ud af, om man har den ene eller den anden variant af tørre øjne, kan lægen måle tåreproduktionen ved at lægge to strimler af noget særligt papir i øjenkanten og se, hvor meget af papiret der bliver vådt. Det viser, om personen overhovedet kan producere tårer. Fedtlaget i øjet kan lægen undersøge ved at dryppe farvestof i øjnene og observere, hvad der sker, mens man holder øjet åbent.

Gode behandlingsmuligheder

Tørre øjne kommer i forskellige grader, og i milde tilfælde kan det være nok at dryppe øjnene med kunstig tårevæske. I sværere tilfælde skal der mere til.

- Viser det sig, at man producerer for lidt tårevæske, skal man skal dryppe øjne minimum en gang i timen og måske helt op til hver halve time med kunstige tårer. Man skal tage fiskeolie og huske at drikke tilstrækkeligt i løbet af dagen, det vil sige minimum halvanden liter. Desuden kan man få en bestemt type kontaktlinser, som hjælper øjet med at holde på væsken. Nogle vælger også specialbriller, der følger hovedformen og har ekstra polstring, så de lukker godt til. Det gør det meget mere behageligt at færdes udenfor, hvor er der vind, fortæller Steffen Heegaard.

Skyldes tørre øjne, at de meibomske kirtler ikke virker på grund af irritation, så behandler man selve irritationen. Det kan blandt andet ske med varme omslag og blid massage af øjenlåget. I nogle tilfælde stopper man tårevejsafløbet i nedre øjenlåg ind mod næsen med en lille prop af plast eller silikone, eller det kan være nødvendigt at behandle med medicin mod irritation/betændelse.

Det er desuden en god idé, så vidt man kan at undgå at opholde sig længe på steder med kraftig udluftning, undgå rum med brændeovne og lang tids skærmarbejde.

Har du mistanke om, at du har tørre øjne, kan du henvende dig til din lokale optiker, din egen læge eller en øjenlæge, siger Steffen Heegaard.

Mere om øre, øjne og mund

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.