Gå til hovedindhold

Øre, øjne og mund

Udgivet: af Journalist Maj Dahl-Rasmussen 

Med alderen kan du få fluer på nethinden

Langt de fleste vil med alderen komme til at se små partikler, der ligner fluer, i synsfeltet, særligt når de kigger på en hvid baggrund. Forklaringen er, at den geleklump, som sidder i midten af øjet, bliver uklar. 

Allerede i 30-årsalderen kan du opleve det ganske kortvarigt: Dit syn bliver forstyrret af noget, der ligner fluer i bevægelse, særligt når du kigger på en hvid baggrund. Når vi kommer op i 60-årsalderen kan forstyrrelserne komme tiltage, så det er meget tydeligt. Det opstår, fordi der er kommet nogle uklarheder i den gelemasse, som er placeret mellem øjets linse fortil og nethinden bagtil.

Ph.d. Søren Solborg Bjerrum er Afdelingslæge og klinisk lektor på Sjællands Universitets Øjenafdeling. Han forklarer:

- Gelemassen kaldes for glaslegemet. Det består af vand og er helt gennemsigtigt. Det bliver det dog ikke ved med at være. Fra vi er omkring 60 år, begynder der at komme sprækker og rifter i glaslegemet. Det betyder, at glaslegemet bliver uklart.

Fra vi er omkring 60 år, begynder der at komme sprækker og rifter i glaslegemet. Det betyder, at glaslegemet bliver uklart.

Det er normalt

Når du oplever, at ’fluerne’ bliver tydeligere og flere, er glaslegemet faldet sammen og har dermed ændret form. Det kaldes også for glaslegemesammenfald. Man har ikke nogen tal for det, men det sker hyppigt og er helt normalt.

- Glaslegemesammenfald er ikke noget, man skal behandles for, men noget man må lære at leve med. Efter nogen tid vil man typisk vænne sig til det, så det ikke generer en så meget. Nogle vil også opleve, at der over noget tid bliver færre af de dansende fluer, forklarer den kliniske lektor og afdelingslæge.

Glaslegemesammenfald er ikke noget, man skal behandles for, men noget man må lære at leve med.

I få tilfælde løsner nethinden sig

I sjældne tilfælde kan et glaslegemesammenfald udvikle sig til, at nethinden løsner sig. Det sidste sker, fordi glaslegemet sidder fast til nethinden enkelte steder, og når så glaslegemet ændrer form, trækker det i nethinden.

Symptomerne på nethindeløsning er, at du pludselig ser rigtig mange fluer, en masse spindelvæv eller en sort skygge, som bliver større. Du kan også opleve, at der kommer lysglimt. Det sker, når glaslegemet trækker i nethinden.

I de tilfælde skal du kontakte en øjenlæge eller en vagtlæge og få en akut tid.

- Hvis vi konstaterer, at der er tale om nethindeløsning, så opererer vi hurtigt, for man risikerer at miste synet, hvis man ikke bliver opereret, afhængigt af hvor stor nethindeløsningen er, siger Søren Solborg Bjerrum.

Læs mere om nethindeløsning

Langt de fleste vil med alderen komme til at se små partikler, der ligner fluer, i synsfeltet, når de kigger på en hvid baggrund. Forklaringen er, at den geleklump, som sidder i midten af øjet, bliver uklar.

Behandling af nethindeløsning

Ved en løsning af nethinden går behandlingen ud på at lukke sprækker og rifter i nethinden, det vil sige at forsegle dem, så de ikke kan blive større. Det gøres ved hjælp af laserbehandling. Derefter sætter man nethinden på plads igen. Der er flere typer operationer. En er at fjerne glaslegemet og fylde øjet med gas, eller man sætte et bånd rundt om øjet, som holder nethinden på plads. Operationen foregår med lokalbedøvelse og tager typisk en times tid. Hvis man ikke kan ligge stille under operationen, kan det være nødvendigt med fuld narkose

- Vi er især opmærksomme på, om der kan være tale om nethindeløsning hos mennesker, der er nærsynede. De er mere udsatte, formentlig fordi deres øje er længere. Nærsynede får af samme grund tidligere glaslegemesammenfald end andre, siger Søren Solborg Bjerrum.

Vi er især opmærksomme på, om der kan være tale om nethindeløsning hos mennesker, der er nærsynede. De er mere udsatte, formentlig fordi deres øje er længere.

Hvis man er blevet opereret for grå stær, kan det godt fremprovokere et glaslegemesammenfald og dermed blive til nethindeløsning i sjældne tilfælde.

Hvis der opstår en blødning i forbindelse med nethindeløsningen, fjerner man typisk glaslegemet. Det er der ikke noget problematisk i, for glaslegemet har, så vidt man ved, ikke nogen funktion. Men man er alligevel tilbageholdende med at fjerne glaslegemet. Det har nemlig vist sig, at øjet i langt de fleste tilfælde udvikler grå stær senere.

Læs mere om grå stær

Nethinden bliver – som regel – hvor den skal

Typisk vil operationen for nethindeløsning føre til, at den bliver siddende – også på lang sigt. Der er dog en lille risiko for, at nethinden løsner sig igen. Det sker typisk inden for det første år, og er man ude for det, kræver det en operation mere. Har man først haft en nethindeløsning på det ene øje, er der lidt større risiko for, at det også sker på det andet øje.

Hvor mange, der får glaslegemesammenfald, er der ikke tal for, men det sker hyppigt. Til gengæld er det sjældent, at det udvikler sig til nethindeløsning.

Glaslegemesammenfald kan ske over længere tid, og det kan ske akut. Det er især i de akutte tilfælde, at der er risiko for, at det udvikler sig til nethindeløsning.

Kan jeg blive fri for de dansende fluer?

Nogle privatpraktiserende øjenlæger reklamerer med, at de kan fjerne uklarhederne i glaslegemet med laser, men evidensen er sparsom på dette område, så det skal man være varsom med. Det er kun i sjældne tilfælde, at man bliver tilbudt operation for uklarheder i glaslegemet på de offentlige sygehuse.

Advarselstegn på nethindeløsning

Du ser:

  • en skygge, som bliver større og større. Kan også ses som et gardin, der trækkes ned

  • masser af fluer, der farer rundt – og lysglimt

  • noget, der ligner et edderkoppespind, som bliver kraftigere og kraftigere

  • lysglimt

Oplever du de symptomer, skal du ringe til en øjenlæge og få en akut tid. Efter kl. 15 skal du ringe til en vagtlæge. Regionerne har forskellige telefonnumre til vagtlægen – du kan finde nummeret til din region her: http://www.laegevagten.dk/kontakt-laegevagten

Kilde: Søren Solborg Bjerrum

Glaslegemet

  • en gelemasse på 5 ml.

  • sidder mellem øjets linse fortil og nethinden bagtil

  • har ikke nogen funktion

  • fjerner man det, gendanner det sig af sig selv

Kilde: Søren Solborg Bjerrum

Mere om øre, øjne og mund

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.