Hvis du er nervøs for at sætte dig i tandlægestolen, er du langt fra alene. En del af os bliver faktisk så nervøse, at vi får en decideret angstreaktion. Reaktionerne kan spænde fra generel nervøsitet og ubehag til fysiske reaktioner med for eksempel svimmelhed, åndenød og opkast.
Det er primært i barndommen, at det vil opstå, fordi det er i barndommen, du starter med at gå til tandlæge.
For en del – omkring 10 procent – bliver angsten så slem, at de slet ikke går til tandlægen. Slem tandlægeangst kalder man også for odontofobi.
Det fortæller Torben Schønwaldt, der er praktiserende tandlæge og formand for Tandlægeforeningen.
Men det er vigtigt at tage sin tandsundhed, og dermed også en eventuel tandlægeskræk, alvorligt, for sygdom i munden kan nemlig have store konsekvenser for det generelle helbred.
Her er Torben Schønwaldts bud på, hvordan du kan mildne angsten for tandlægen, så du kan fortsætte med at tage godt vare på dine tænder.
Læs mere: Din mund er vigtig for din sundhed
Tandlægeskræk opstår typisk i barndommen
Du fødes ikke med angst for tandlæger. Det er noget, du som regel ‘tillærer’ i løbet af opvæksten. Ifølge Torben Schønwaldt kan tandlægeskræk for eksempel opstå som følge af en tidligere ubehagelig oplevelse hos tandlægen, eller du kan blive bange, fordi du som barn eller ung har hørt noget negativt om det at gå til tandlæge fra for eksempel dine forældre.
- Det er primært i barndommen, at det vil opstå, fordi det er i barndommen, du starter med at gå til tandlæge. Det er også i barndommen, at du starter med at blive eksponeret for en hel række ting, som andre kan have en forestilling om er farlige, forklarer Torben Schønwaldt.
En sjælden gang imellem sker det også, at en voksen person udvikler tandlægeskræk.
Torben Schønwaldt fortæller, at folk kan være bange for meget forskelligt i forbindelse med tandlægebesøg, men at han især støder på to ting, der volder kvaler for folk.
- I de fleste tilfælde er de enten bange for, at de ikke kan få luft, når de ligger der, eller også er de bange for smerte, siger han.
Sådan støtter du dit barn
Er du forælder til et barn, der skal til tandlæge, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på din egen adfærd, når du taler med barnet om tandlægen.
- Du skal lade være med at tale negativt om det at gå til tandlæge. Det er meget vigtigt, for det er noget, der virkelig kan rodfæste sig i et barn, også selvom barnet ikke selv har oplevet noget ubehageligt, fortæller Torben Schønwaldt.
Han har også oplevet, at en trussel om at skulle til tandlægen kan blive brugt som en form for sanktion af forældre – f.eks. i forbindelse med en ophedet diskussion for og imod fredagsslik – og det fraråder han også, fordi det kan bidrage til en opfattelse hos barnet af tandlægen som noget negativt.
Som forælder skal du kun tage med, hvis du selv er tryg ved at gå til tandlæge.
Er du nervøs for selv at skulle til tandlægen, er det vigtigt ikke at involvere børnene i dine urolige tanker. Det samme gælder, hvis du skal ledsage dit barn til tandlæge. Her bør du forholde dig roligt og kun gå med ind i behandlingsrummet, hvis du er tryg ved det.
- Som forælder skal du kun tage med, hvis du selv er tryg ved at gå til tandlæge. Den angst og nervøsitet, du som forælder udviser, selvom det ikke er dig, der skal være i tandlægestolen, smitter altså af på børnene. De kan mærke det lige med det samme, forklarer Torben Schønwaldt.
Hvis dit barn har haft en oplevelse hos tandlægen, som har været ubehagelig eller smertefuld, så er det godt, at du anerkender og trøster barnet efterfølgende.
- Jeg synes, at du skal rose barnet og støtte det i, at det var rigtig godt klaret. Det er vigtigt at anerkende, at det ikke var så behageligt, men at barnet klarede det flot.

Sådan mindsker du din egen frygt for tandlægen?
Hvis du er en af dem, der selv er nervøs for at gå til tandlæge, så er der en række ting, du kan gøre inden besøget, for at mindske frygten.
Stol på tandlægen
Det første skridt på vejen mod at mindske tandlægeskrækken er, at du har en tandlæge, som du er tryg ved.
- Det er noget af det allervigtigste. Det skal være en, som du stoler på, er i stand til at håndtere de problemer, du har, siger Torben Schønwaldt.
Der findes ikke en specifik mærkning eller certificering til håndtering af patienter med tandlægeskræk, som du kan kigge efter, når du skal vælge tandlæge.
Hvis du skal ud at finde en ny tandlæge, anbefaler Torben Schønwaldt, at du forhører dig i dit netværk og eventuelt prøver at tale med nogle forskellige tandlæger, indtil du finder en, som du har kemi med, og som du føler dig tryg ved.
Forbered tandlægen
Det er meget vigtigt, at du oplyser tandlægen om, at du er angst for at komme i tandlægestolen. På den måde kan tandlægen tilrettelægge din behandling, så den bliver så behagelig for dig som muligt.
Det kan for eksempel være ved at sætte ekstra tid af eller ved at sørge for, at personalet er rutinerede i den behandling, de skal lave.
Lav klare aftaler
Inden tandlægebesøget er det vigtigt, at du laver nogle klare aftaler med din tandlæge, om hvad der skal ske, så du kan være forberedt.
- Det er vigtigt at lave en aftale om, hvad der skal laves, og hvor lang tid det vil tage. Du kan også spørge om, der er noget, der kommer til at gøre ondt og aftale med tandlægen, hvad han eller hun kan gøre for, at det bliver så lidt ubehageligt som muligt, siger Torben Schønwaldt.
Prøv dig frem med afslappende teknikker
Torben Schønwaldt har oplevet mange patienter, der prøver sig frem med forskellige afslapningsteknikker, og det kan ifølge ham være en rigtig god ting.
- Både afslapningsøvelser, hypnose, brug af akupunktur og lignende kan være en stor hjælp. Det kan være godt at lave nogle åndedrætsøvelser, hvor du får endorfiner ud i blodet. Det gælder i øvrigt for alle patienter, der skal have en behandling, hvor de tænker, at det kan blive ubehageligt, siger han.
Er psykolog nødvendigt?
I nogle tilfælde bliver tandlægeskrækken imidlertid så slem, at det bliver nærmest umuligt at komme til tandlægen. Her kan der ifølge Torben Schønwaldt nogle gange være behov for yderligere behandling hos eksempelvis en psykolog.
- Vi kan jo afhjælpe nogle akutte og alvorlige problemer, for eksempel ved at lægge patienten i narkose. På den måde kan vi få ryddet op i nogle ting, men vi får jo ikke ryddet op i tandlægeskrækken på den måde, forklarer han.
Ifølge Torben Schønwaldt må det aldrig blive en løsning at blive væk fra tandlægen, for sundheden i munden er meget vigtig både for dine tænder og for dit generelle helbred.
- Jeg vil opfordre borgere med massiv tandlægeskræk til at gøre alt, hvad de kan for at mildne det på en måde, som gør, at de kan komme til tandlæge, så sygdom ikke udvikler sig uhensigtsmæssigt til fare for deres helbred, siger han.
Din mund er vigtig for dit helbred
Har du sygdom i munden, er det vigtigt at få det behandlet, så det ikke bliver til sygdom i resten af kroppen. Især tandkødsbetændelse - også kaldet paradentose - kan have alvorlige følger. Bakterier fra tandkødet kan nemlig sprede sig via kredsløbet, så det kommer ud i resten af kroppen. Her kan det øge risikoen for andre infektioner, men også risikoen for sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdom og inflammatorisk tarmsygdom er øget.

Mere om øre, øjne og mund
Se flere artikler om emnet
Tandsygdom giver plettede og skrøbelige tænder
MIH er en tandsygdom, hvor emaljen mangler mineral. Den ses, når børn får deres blivende tænder. Sygdommen giver pletter på tænderne og gør dem ...

Din mund er vigtig for din sundhed
For et sundt og langt liv skal vi som bekendt spise sundt, dyrke motion, mindske vores indtag af alkohol og undgå rygning. Men noget, vi måske ...

Syreskader på tænderne – et udbredt fænomen
Visse drikke- og madvarer indeholder så meget syre, at dine tænder tager skade. Syren og efterfølgende slitage kan føre til ændring af farve og ...