Du ved sikkert, at kalk er godt for knoglerne, og at vi skal have D-vitamin for at pleje vores immunforsvar, men har du nogensinde hørt om næringsstoffet kolin? Hvis ikke, er det måske ikke så mærkeligt. Kolin har nemlig aldrig fået meget opmærksomhed, men det ændrer dog ikke ved, at det har en række essentielle funktioner i kroppen.
Derfor har kolin – også stavet cholin - nu for første gang fået en plads i De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR), som blandt andet har gennemgået sundhedseffekterne af 36 næringsstoffer, og som udgør det videnskabelige grundlag for de officielle kostråd herhjemme.
Jeg ved godt, det er sagt ofte, men spiser man sundt, varieret og følger kostrådene, så får man altså det, man har brug for.
Men hvad er det så, vi skal bruge kolin til? Ifølge Rikke Andersen, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet, og som har været med til at udarbejde den nyeste version af NNR, har kolin flere kasketter på i kroppens maskinværk:
- Det har roller i kulstofmetabolismen og i lipoproteinmetabolismen, det spiller en vigtig rolle i strukturen og funktionen af cellemembraner, og så skal det bruges til at danne neurotransmitteren acetylkolin, fortæller hun.
Det betyder altså, at kolin er uundværlig for opbygningen og opretholdelsen af både vores celler og vores centralnervesystem. Og så bidrager det blandt andet til udnyttelsen af fedt og kolesterol og dermed til at opretholde en normal leverfunktion og fedtomsætning. Derfor er kolin et essentielt næringsstof, og hvis vi ikke indtager nok af det, kan det føre til muskel- og leverskader. Du kan dog ikke mærke, at du har kolinmangel, før du begynder at få symptomer på skaderne.
- Enkelte studier indikerer en positiv sammenhæng mellem kolinindtag og kognitive funktioner samt hjerte-karsygdomme, men der kan dog ikke konkluderes noget på baggrund af dem, da data er begrænset, og der ikke findes nogen resultater fra interventionsstudier. Der er derfor brug for meget mere forskning, hvis vi skal blive klogere på kolins gavnlige effekter, forklarer Rikke Andersen.

Godt dækket ind med kostrådene
Din krop kan selv danne kolin, men ikke i tilstrækkelige mængder, og derfor skal vi have størstedelen gennem kosten. Især lever og hvidekim er rige på kolin, men næringsstoffet findes i en lang række fødevarer. Her i Norden vil hovedkilderne være kød, æg og mælkeprodukter, mens vegetarerne kan få dækket deres behov fra blandt andet korn, bælgfrugter, broccoli og nødder.
Der er som udgangspunkt ikke nogen særlige grupper, der er mere udsat for kolinmangel end andre. Dog kan gravide, ammende og børn være mulige udsatte grupper, da de generelt kan have sværere ved at få alle nødvendige næringsstoffer i tilstrækkelige mængder.
Men kan vi så risikere at få for meget kolin? Nej, lyder det fra Rikke Andersen. For selvom overindtag af kolin kan medføre lavt blodtryk, fiskelignende kropslugt og mave-tarmproblemer, så skal der dog så enorme mængder til, at man ikke skal være bekymret for at indtage for meget via kosten, understreger hun.
Derfor vil jeg generelt råde til at spise sundt og varieret fremfor at tage det som kosttilskud.
Ifølge NNR skal voksne indtage 400 mg kolin dagligt for at være tilstrækkeligt dækket, fortæller Rikke Andersen. Der er dog ingen grund til at begynde at slå op i tabeller og veje din mad for at finde ud af, om du får nok, siger hun. Den nemmeste måde at sikre sig er derimod at følge de officielle kostråd:
- Jeg ved godt, det er sagt ofte, men spiser man sundt, varieret og følger kostrådene, så får man altså det, man har brug for, siger hun og tilføjer, at hun også vil fraråde at ty til kolin som kosttilskud:
- Det er ret få næringsstoffer, vi ikke kan få via kosten, og derudover er der ret meget, vi stadig ikke ved om kolin. Derfor vil jeg generelt råde til at spise sundt og varieret fremfor at tage det som kosttilskud.
Rig på kolin
Okselever
Oksekød
Æg
Fisk
Kylling
Kalkun
Kaviar
Sojabønner
Bælgfrugter
Broccoli
Blomkål
Rosenkål
Limabønner
Kidneybønner
Quinoa
Kartofler
Korn
Nødder
Svampe
Hvedekim
Mælkeprodukter
Kilder: Healthline.com, U.S. Department of Health & Human Services
De vigtigste næringsstoffer, du skal kende
Fedt
Giver energi til kroppens celler og fungerer som energilager i kroppen. De livsnødvendige Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer tilhører familien af umættede fedtsyrer, som især findes i bløde margariner, planteolier, nødder og i fede fisk. Du har brug for fedt dagligt, men i begrænsede mængder, da det indeholder mange kalorier.
Protein
Også kendt som kroppens byggesten. De bruges primært til at opbygge blandt andet celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer. Proteiner består af forskellige livsnødvendige aminosyrer og flere af disse kan kroppen ikke selv danne, hvorfor du skal have dem gennem maden. Du får dem især fra kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter, æg, ærter, linser, bønner og nødder.
Kulhydrater
Tilfører din krop energi til det arbejde, der udføres i kroppens celler, blandt andet i muskler og hjerne. De kan groft sagt inddeles i tre kategorier: Stivelse, forskellige slags sukkerarter og kostfibre. Især kostfibrene er vigtige, da de bidrager til en velfungerende mave og fordøjelse, og er med til at forebygge livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type-2-diabetes og kræft i tyktarmen. Du får blandt andet kulhydrater fra korn- og mejeriprodukter, grøntsager, frugter, bær og kartofler.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Hvad er De Nordiske Næringsstofanbefalinger?
NNR er et arbejdsredskab til myndighederne og udgør det videnskabelige grundlag for de nationale kostråd i Norden og Baltikum. NNR er altså ikke det samme som de nationale kostråd. Det er myndighederne i landene, der formulerer kostrådene i hvert enkelt land.
Den opdaterede NNR-rapport, der udkom i juni 2023, har undersøgt sundhedseffekterne af 36 næringsstoffer og 15 fødevaregrupper. Forskere og ernæringseksperter fra de nordiske lande har over flere år arbejdet med at gennemgå den nyeste forskning med henblik på at opdatere den seneste NNR, som udkom i 2012.
Kilde: Nordisk Samarbejde
Vidste du, at…
Ingen fødevarer er usunde i sig selv? Det er den samlede kost, som er sund eller mindre sund.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Fem andre vitaminer og mineraler, du måske heller ikke har hørt om før
Molybdæn
Indgår i nogle af kroppens enzymer. Findes især i mælkeprodukter, kornprodukter og indmad.
Pantothensyre
Også kaldet B5-vitamin. Er vigtigt for kroppens omsætning af fedtsyrer og kulhydrater og findes i mange almindelige fødevarer, men særligt lever, æggeblomme og broccoli.
Mangan
Indgår i forskellige af kroppens enzymer og har blandt andet betydning for det antioxidative forsvar. Eksempler på mangan-rige fødevarer er te, kaffe, kornprodukter, tørrede frugter og nødder.
Biotin
Biotin er nødvendigt for kroppen, når den skal omsætte de næringsstoffer, der giver energi. Især æggeblomme, lever og visse grøntsager er rige på biotin.
Niacin
Hører til gruppen af B-vitaminer og medvirker i kroppens energistofskifte. Findes i de fleste fødevarer, men kød, fisk og kornprodukter er særligt rige på niacin.
Kilde: Apoteket.dk

Mere om kost, motion og livsstil
Se flere artikler om emnet
Sådan mindsker du pesticidrester i din mad
Pesticider i Danmark er generelt godt kontrolleret, men hvis du gerne vil holde dit indtag så lavt som muligt, kan du følge nogle simple ...

Planteøstrogener og brystkræft
Er du nervøs for at indtage planteøstrogener fra soja og rødkløver på grund af bekymring for brystkræft? Så læs med, for Kræftens Bekæmpelse ...

6 gode råd om hygiejne i køkkenet
Vi har generelt ret godt styr på køkkenhygiejnen i Danmark, men alligevel er der hele tiden folk, der bliver syge efter at have spist mad, der ...