Gå til hovedindhold

Medicin

Udgivet: af Journalist Maj Dahl-Rasmussen

Når du er afhængig af næsespray

Du er forkølet. Din næse stopper til, så du ikke kan trække vejret gennem næsen. Og måske tyr du til at bruge næsespray. Men pas på. Der er nemlig risiko for, at du bliver afhængig af den.

Forkølelse kan ramme dig hele året. Du bliver træt, får måske lidt feber, og det kan vise sig, at der er tale om en influenza. Du er blevet angrebet af en virus, der har sat sig i næsens slimhinder og i bihulerne. Og uanset hvor hårdt forkølelsen rammer dig, så får du næsten altid en tilstoppet næse.

De fleste forkølelser klinger af i løbet af en uges tid, uanset om du anvender næsespray eller ej. Dvs. at brugen af næsespray ikke forkorter den tid, du er forkølet.

Virus skaber en slags betændelsestilstand i næsens slimhinder, en inflammation. Inflammation er kroppens forsvar mod fremmede stoffer, og den proces medfører, at dine slimhinder i næse og bihuler hæver. Når det sker, bliver der mindre plads i næsen – og dermed får du svært ved at trække vejret gennem den.

- Så det er ikke virussen, der gør, at du ikke kan trække vejret gennem næsen. Det er din egen krops reaktion på virus, forklarer Kristian Bruun Petersen, som er overlæge og speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme på Aarhus Universitets Hospital.

Du risikerer at blive afhængig

En forstoppet næse er virkelig irriterende, så måske er du en af dem, der løber ned og køber en næsespray mod forkølelse i den nærmeste kiosk. Et enkelt skud med sprayen, og nu går det hele meget lettere. Dejligt!

- Næsespray får blodkarrene i slimhinderne til at trække sig sammen, og det betyder, at der bliver mindre væske i slimhinderne, og dermed mere plads til at du kan trække vejret gennem næsen, fortæller Kristian Bruun Petersen.

Når slimhinderne trækker sig sammen, bliver deres slimproduktion blokeret, og dermed bliver de tørre. En tør slimhinde er dårligere til at transportere luft end en fugtig, og du vil få vanskeligere ved at trække vejret gennem næsen. Som igen betyder, at du måske kommer til at tage nogle flere pust fra næsesprayen end anbefalet.

Næsespray får blodkarrene i slimhinderne til at trække sig sammen, og det betyder, at der bliver mindre væske i slimhinderne, og dermed mere plads til at du kan trække vejret gennem næsen.

De fleste forkølelser klinger af i løbet af en uges tid, uanset om du anvender næsespray eller ej. Dvs. at brugen af næsespray ikke forkorter den tid, du er forkølet, ligesom brugen af næsespray ikke kan forebygge en bihulebetændelse. Når du ikke længere føler dig forkølet, er det tid til at holde op med at bruge næsespray. Og du skal altid holde op med sprayen efter ti dage, også selv om du stadigvæk er forkølet.

Når du stopper, vil de små blodkar i slimhinderne udvide sig igen, men har du anvendt sprayen for længe, typisk mere end ti dage, så vil kroppen ’overvurdere’, hvor meget blodkarrene har brug for at udvide sig. De vil så at sige få besked om at udvide sig mere end nødvendigt, og så kommer de til at fylde mere end tidligere. Resultatet bliver, at du får sværere ved at trække vejret gennem næsen. Og så er det oplagt, at du får lyst til at fortsætte med at bruge næsesprayen.

Med de reaktioner på et stop med næsespray, vil du altså blive fristet til at fortsætte med at bruge den. Reaktionerne vil komme hver gang, du forsøger at holde op. Og derfor kan du gå hen blive afhængig af den.

Hjertebanken og bussemænd

En anden ulempe ved at bruge næsespray i længere tid er, at du får skorpedannelse i næsen – det vi til daglig kalder bussemænd. Skorperne irriterer og får det til at klø. Og hvad gør man så? Man forsøger at fjerne dem ved at pille næse, og det har slimhinden ikke godt af. For nogle er ubehaget fra skorperne så stort, at de kan komme til at ’kratte’ hul i næsens skillevæg.

- Det har jeg set nogle patienter gøre. Sådan et hul skal lappes gennem en operation, og det kan være et større indgreb. Det sker heldigvis meget sjældent, siger Kristian Bruun Petersen.

Desuden er det en rigtig dårlig ide at bruge for meget næsespray – dvs. tage et snif oftere, end der står på pakken eller tage flere snif ad gangen. Det skyldes, at det stof, der får hævelsen i slimhinderne til at aftage med næsespray, er i familie med adrenalin. Og får du for meget af det, kan det påvirke din hjerterytme – det vil du hurtigt opleve, når du bruger for meget.

- Du kan mærke det som hjertebanken, og det er rigtig ubehageligt. Så mærker du det, skal du ophøre med at tage mere end anbefalet, siger speciallægen i øre-, næse- og halssygdomme.

Når du stopper med at bruge næsespray, vil de små blodkar i slimhinderne udvide sig igen, men har du anvendt sprayen for længe, typisk mere end ti dage, så vil kroppen ’overvurdere’, hvor meget blodkarrene har brug for at udvide sig. De vil så at sige få besked om at udvide sig mere end nødvendigt, og så kommer de til at fylde mere end tidligere. Resultatet bliver, at du får sværere ved at trække vejret gennem næsen.

Slimhinderne tager ikke varigt skade

Der går typisk kun et par dage, før tilstoppelsen i næsen er væk, efter at du er stoppet med at bruge næsespray.

- Men det kan være et par ubehagelige døgn, fordi du føler, at du lukker helt til. Nogle gange anbefaler vi at skylle næsen eller dryppe næsen med saltvand for at holde næsen fugtig. Men i de fleste tilfælde kan det ikke lade sig gøre, netop fordi næsen er tilstoppet, og vandet derfor ikke kan løbe ind i næsen forklarer Kristian Bruun Petersen.

Det er ikke alle, der kan bruge næsespray. Det gælder for eksempel børn under to år. Desuden bør gravide også være forsigtige.

Heldigvis bliver slimhinderne ikke ødelagt permanent, når man i en lang periode har udsat dem for næsespray.

Det er ikke alle, der kan bruge næsespray. Det gælder for eksempel børn under to år. Desuden bør gravide også være forsigtige, for man ved, at en overdosering kan nedsætte blodgennemstrømningen i livmoderen. Så er du gravid, skal du anvende sprayen med forsigtighed. Og allerhøjest i 10 dage.

Andre typer næsespray

Der er også andre lidelser, som man behandler ved at spraye et medikament op i næsen. De almindeligste medikamenter er:

  • Antihistaminer mod allergier.

  • Binyrebarkhormon, som anvendes mod kronisk næse og bihulebetændelse og høfeber.

  • Atrovent nasal, som nedsætter sekretproduktion i næsen, og som man anvender ved meget langvarige forkølelser, og hvor næsen løber.

Kilde: Kristian Bruun Petersen, overlæge og speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme på Aarhus Universitets Hospital.

Tilstoppet næse uden forkølelse

Hvis næsen stopper til, og du ikke er forkølet, har du formentlig et problem i næsen. En skæv skillevæg; strukturer i næsen, såsom polypper, der fylder; eller måske en knude, god eller ondartet. Gå derfor til læge, hvis du har problemer med at trække vejret gennem næsen uden at være forkølet.

Kilde: Kristian Bruun Petersen, overlæge og speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme på Aarhus Universitets Hospital.

Fakta om brugen af næsespray

I 2019 blev der solgt 3,6 millioner næsespray i Danmark.

Fra 2013 til 2019 steg antallet af solgte næsespray fra 2,5 til 3,6 millioner med. En stigning på 45 %.

Kilde: DU-MI og Apotekerforeningen

Mere om medicin

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.