Gå til hovedindhold

Medicin

Udgivet: af Journalist Maj Dahl-Rasmussen

Naturlægemidler påvirker din medicin

Tager du naturlægemidler? Så skal du være opmærksom på, at naturlægemidler kan påvirke effekten af konventionel medicin. Derfor skal du altid spørge din læge, om du kan kombinere de to typer medicin.

Omslag af blade fra Vejbred for at hele sår. Svalehat mod vorter. Og Lægeoksetunge mod hoste og melankoli. Gennem tiderne har mennesker anvendt planter som lægemidler, når de var syge, kommet til skade eller havde skavanker. Det gør vi i mere eller mindre grad stadig. Forskellen fra tidligere er, at vi nu kan købe dem i håndkøb, i stedet for at vi må ud i naturen og finde dem.

Meningerne er delte, når det kommer til naturlægemidler. Nogle tror ikke, at de har en effekt. Andre sværger helt og aldeles til naturens egne kræfter. Og så er der dem midt imellem, som anvender naturlægemidler, når de mener, det kan hjælpe dem. Hvis man tager naturlægemidler, skal man dog være opmærksom på, at nogle af dem kan forstærke eller mindske virkningen af den konventionelle medicin.

Hvad er naturlægemidler?

Men hvad taler vi egentlig om, når det kommer til naturlægemidler? Spørger man Lægemiddelstyrelsen, så er det lægemidler, der er baseret på planter, og hvor koncentrationen af det aktive stof har samme koncentration som i naturen.

- Derudover skal det være alment anerkendt, at midlet har en effekt for at blive godkendt som naturlægemiddel, siger læge Zandra N. Ennis, som til daglig har sin gang i Lægemiddelstyrelsen. Her vejleder hun blandt andet praktiserende læger i, hvordan naturlægemidler kan forstærke og mindske virkningen af konventionel medicin.

Derudover skal det være alment anerkendt, at midlet har en effekt for at blive godkendt som naturlægemiddel.

Med formuleringen ’alment anerkendt’ er der ikke noget krav om, at der er forsket i virkningen af et naturlægemiddel. Snarere er en godkendelse baseret på de erfaringer, man har gjort sig gennem tiden. Og det kan jo diskuteres.

- Så det er lidt ligesom elastik i metermål, siger Zandra N. Ennis.

Hvordan fungerer naturlægemidler?

Naturlægemidler fungerer i bund og grund som konventionel medicin. De virksomme stoffer i begge typer medicin ’angriber’ punkter i kroppens celler, som er modtagelige for påvirkninger og har en særlig evne til at binde sig til forskellige angrebspunkter.

Det man skal være opmærksom på, er, at naturlægemidler kan forstærke eller mindske virkningen af konventionel medicin. Det kan ske på to måder.

Den ene måde optræder, når leverens system skal rense lægemidlerne ud af kroppen. Her kan et naturlægemiddel påvirke leverens evne til at rense lægemidler langsommere eller hurtigere ud af kroppen end normalt.

Går det langsommere, vil koncentrationen af det konventionelle lægemiddel blive højere, end det skulle. Hvis udrensningen derimod går hurtigere, vil koncentrationen af lægemidlet blive lavere. Det svarer til, at man får henholdsvis for meget eller for lidt af den konventionelle medicin. Det kan få alvorlige konsekvenser i form af bivirkninger eller ligefrem forgiftning eller i modsat fald manglende effekt.

Den anden måde, et naturlægemiddel kan påvirke effekten af konventionel medicin på, sker ude i cellerne. Nærmere bestemt der, hvor cellerne er specielt følsomme for forskellige stoffer. Der angriber de to typer lægemidler cellerne for at komme ind i cellerne og virke. Nu kan der ske det, at de to typer lægemidler arbejder sammen, så cellen bliver mere påvirket af den konventionelle medicin. Eller de kan modarbejde hinanden, så den samlede virkning af medicinen bliver mindre. Med andre ord: Den virker ikke som den skal.

Naturlægemidler fungerer i bund og grund som konventionel medicin. De virksomme stoffer i begge typer medicin ’angriber’ punkter i kroppens celler, som er modtagelige for påvirkninger og har en særlig evne til at binde sig til forskellige angrebspunkter.

Digoxin og ginseng

Et eksempel på, hvordan et naturlægemiddel kan påvirke et konventionelt lægemiddel, er ginseng. Ginseng er et naturlægemiddel, som kan øge koncentrationen af hjertemedicinen digoxin i blodet, fordi det får leverens system til at arbejde langsommere.

Da kroppen er meget følsom over for digoxin, skal koncentrationen ikke svinge ret meget, før man bliver forgiftet.

- For høj koncentration af digoxin vil føre til en langsommere hjerterytme, som igen betyder, at man kan blive svimmel og få det skidt – og i værste fald besvimer, fortæller Zandra N. Ennis. 
Men hvis man fast tager ginseng, så betyder det ikke noget, for så vil din digoxin-dosis blive reguleret ind efter, at du har ginseng i kroppen. Problemerne opstår først, hvis du begynder at tage ginseng eller stopper med at tage ginseng, som du allerede tager. Gør du det, vil det nemlig påvirke koncentrationen af digoxin i blodet.

For høj koncentration af digoxin vil føre til en langsommere hjerterytme, som igen betyder, at man kan blive svimmel og få det skidt.

P-piller og perikon

Perikon er et eksempel på et naturlægemiddel, som kan sænke virkningen af konventionel medicin, særligt p-piller og immundæmpende medicin.

Tager man p-piller og perikon sammen, så vil perikon nedbryde hormonerne i p-pillerne, så det bliver skyllet ud af kroppen. Dermed kan man risikere at blive gravid alligevel. 
Perikon virker også på immundæmpende medicin, så det hurtigere bliver skyllet ud af kroppen. Det kan betyde, at man afstøder et organ, som man har fået transplanteret.

- Perikon bruger man mod depression og nedsat humør. Hvis man så har ventet længe på et nyt organ, og det har været et hårdt forløb, kan man godt synes, at man trænger til noget for humøret, og derfor begynder at tage perikon. Det ville være frygtelig ærgerligt, hvis det så betyder, at man afstøder den nye nyre, siger Zandra N. Ennis og understreger:

- Derfor er det vigtigt, at du spørger din læge, om et naturlægemiddel kan påvirke din konventionelle medicin, inden du begynder at tage det. Hvis din læge ikke kan rådgive dig om det, kan det være svært at få rådgivning. En mulighed er at spørge sig for på apoteket. Kan de ikke umiddelbart svare på det, er det muligt at få lavet en medicingennemgang på apoteket. Det skal man dog selv betale for.

Derfor er det vigtigt, at du spørger din læge, om et naturlægemiddel kan påvirke din konventionelle medicin, inden du begynder at tage det.

Naturlægemidlers virkning på konventionel medicin

Her er en liste over de mest almindelige naturlægemidler i Danmark og deres virkning.

Derefter nævnes den konventionelle medicin, som naturlægemidlet har en indvirkning på. Det er det virksomme stof i konventionel medicin, der er angivet – ikke de forskellige navne, som medicinalfirmaerne anvender for præparater med det samme virksomme stof.

Baldrian for lindring af uro og søvnbesvær
Kan muligvis forstærke effekten af medicin mod epilepsi, såsom carbamazepin, lamotrigin, gabapentin, levetiracetam, pregabalin og valproat.

Echinacea for lindring af lettere forkølelser 
Ingen kendte virkninger på konventionel medicin.

Ginkgo biloba for hukommelsesbesvær og træthed
Kan påvirke:

  • Epilepsi-sænkende medicin, så hjernen bliver mere sårbar for anfald, valproat og phenytoin

  • Kolesterolsænkende medicin, simvastatin

Ginseng for især træthed og koncentrationsbesvær 
Kan:

  • Påvirke effekten af medicin, der regulerer hjerterytmen, digoxin 

  • Have en østrogenlignende effekt, som kan give blødninger fra skede og smerter i bryster

Hvidløg for forhøjet kolesterol og fedt i blodet
Kan muligvis – men formentlig ikke – øge risikoen for blødninger, hvis man bliver behandlet med blodfortyndende medicin, f.eks. marevan.

Loppefrøskaller for forstoppelse og diarré 
Kan muligvis nedsætte optagelse af lægemidler i tarmen, f.eks. medicin, der regulerer hjerterytmen, digoxin; maniodepressiv sygdom, lithium, samt epilepsi, carbamazepin.

Perikon for nedtrykthed, modløshed og tristhed
Kan sænke virkningen af flere typer lægemidler for:

  • Forhøjet blodtryk, smerter i hjertet og hjerteflimmer, verapamil

  • Medicin der regulerer hjerterytmen, digoxin

  • Bedøvelse, søvnbesvær, angst: midazolam

  • Smertestillende medicin, opioider

  • Mavesår, omprazol

  • Medicin mod depression, sertralin

  • Astma theofyllin – lægemidlet anvendes dog stort set ikke mere

Kan desuden:

  • Nedbryde hormoner i p-piller, så de ikke har en effekt – og man kan risikere at blive gravid trods det, at man tager p-pillerne

Mere om medicin

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.