Gå til hovedindhold

Kredsløbet

Udgivet: af Camilla H. Gjedde

Pas godt på dit blodtryk!

Selv et let forhøjet blodtryk kan give blodpropper, hjerneblødninger og åreforkalkning. Faktisk har mindst hver fjerde voksne dansker forhøjet blodtryk – mange af dem uden at vide det. Derfor er det vigtigt at kende lidt til sit blodtryk, og heldigvis er der flere ting, du selv kan være opmærksom på for at undgå de alvorlige risici ved et forhøjet blodtryk.

Ifølge Hjerteforeningen lider cirka 1.000.000 danskere mellem 20 og 89 år af forhøjet blodtryk. En tredjedel af disse er ikke selv klar over det, fordi der ikke nødvendigvis er nogen symptomer ved tilstanden. I hvert fald ikke når blodtrykket kun er forhøjet en smule.

Ikke desto mindre kan blot et lettere forhøjet blodtryk have alvorlige konsekvenser, hvis du går ubehandlet rundt for længe.

Ubehandlet forhøjet blodtryk øger risikoen for blodpropper i hjertet og hjernen, hjerneblødninger, hjertesvigt og åreforkalkningssygdomme, fordi det høje blodtryk belaster og stresser blodkarrene.

Sådan fortæller Niels Henrik Buus, klinisk professor i forhøjet blodtryk ved Aarhus Universitetshospital. Et forhøjet blodtryk overbelaster nemlig hjertet og nyrerne, hvilket i værste tilfælde kan føre til bl.a. blodpropper eller kredsløbsforstyrrelser:

- Ubehandlet forhøjet blodtryk øger risikoen for blodpropper i hjertet og hjernen, hjerneblødninger, hjertesvigt og åreforkalkningssygdomme, fordi det høje blodtryk belaster og stresser blodkarrene. Når blodtrykket og blodkarrene er på overarbejde, går det især ud over hjertet, hjernen og nyrerne, fordi det er igennem blodet, at ilt og næringsstoffer kommer ud til kroppens organer og væv, siger han og fortsætter:

- Blodtrykket stiger, fordi modstanden i kredsløbet – især i de små kar – er for høj. Dette får hjertet til at vokse. Når hjertet vokser, er der større risiko for hjertesvigt, da hjertet ikke er bygget til at generere blodet rundt i kroppen med så højt et tryk. Især ikke over længere tid.

Jo længere tid, du går rundt med forhøjet blodtryk uden at være i behandling, desto større er risikoen altså for de fatale konsekvenser, som Buus fremhæver.

Mulige symptomer på forhøjet blodtryk

Man oplever ikke nødvendigvis symptomer ved let forhøjet blodtryk, men hvis blodtrykket er meget forhøjet, kan man i nogle tilfælde opleve:

  • Hovedpine, fordi trykket i blodbanerne og hjernen er større

  • Forpustet/stakåndet over mindre anstrengelser (ved let forhøjet blodtryk vil de fleste ikke mærke dette, men ved svært forhøjet vil det være et typisk symptom)

  • Synsforstyrrelser (især ved meget forhøjet blodtryk)

  • Symptomer på hjertesvigt: forkammerflimren og uregelmæssig hjerterytme

Når blodtrykket er alarmerende højt, kan folk ende med stroke (blødning eller blodprop i hjernen), hvis ikke der bliver grebet ind i tide.

Kilde: Niels Henrik Buus

Hvad kan øge risikoen for forhøjet blodtryk?

Risikoen for at få forhøjet blodtryk afhænger af en række faktorer, blandt andet livsstil, genetik, alder og andre sygdomme.

Når det kommer til livsstil, er det især de såkaldte KRAM-faktorer, du skal være opmærksom på. Det vil sige Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Risikoen for forhøjet blodtryk stiger, hvis du er overvægtig, og hvis du spiser usundt og især ved meget saltholdig mad. Du har også en øget risiko, hvis du ryger eller drikker meget alkohol. Omvendt er motion gavnligt for blodtrykket, og det får risikoen til at falde.

Hvis en eller begge dine forældre har haft forhøjet blodtryk, vil du også være genetisk disponeret, og har begge dine forældre haft forhøjet blodtryk, vil sandsynligheden, for at du selv får det, være allerhøjest.

Også alderen spiller en væsentlig rolle for risikoen:

- Alderen og karstivhed hænger også sammen med, hvordan dit blodtryk arter sig. Med alderen bliver dine blodkar stivere blandt andet på grund af tab af elastiske fibre og forkalkninger. Når dine kar ikke kan give efter på samme måde, som da du var ung, stiger trykket. I så fald stiger dit systoliske blodtryk, da hjertet skal pumpe hårdere, og det kan øge risikoen for hjerte- og hjernekomplikationer yderligere. Hos yngre vil det oftest være begge tal, der vil være for høje – enten på grund af livsstilsudfordringer eller genetik, fortæller Niels Henrik Buus.

Alderen er den primære årsag til, at karrene bliver stivere, men processen kan fremskyndes af for eksempel forhøjet kolesterol, rygning, diabetes og kronisk nyresygdom.

Ifølge Hjerteforeningen lider cirka 1.000.000 danskere mellem 20 og 89 år af forhøjet blodtryk. En tredjedel af disse er ikke selv klar over det, fordi der ikke nødvendigvis er nogen symptomer ved tilstanden. I hvert fald ikke når blodtrykket kun er forhøjet en smule.

Det systoliske og diastoliske blodtryk

Når du får målt dit blodtryk, måles det med to tal. Et højt og et lavt, hvilket også kaldes henholdsvis det systoliske og det diastoliske blodtryk.

Et almindeligt blodtryk bør for et sundt og raskt voksent menneske være under 140 mmHg på det systoliske (altså det høje blodtryk) og under 90 mmHg på det diastoliske (det lave blodtryk). Holder du dig indenfor disse tal, har du det, der karakteriseres som et normalt blodtryk.

Men du kan også have et højt normalt blodtryk – altså et blodtryk, hvor dine tal fast ligger lige til den høje ende indenfor normalområdet. Selvom det stadig er indenfor normalen, er det ved et fast højt normalt blodtryk også væsentligt at holde øje med tallene:

- Blodtrykstallene er diskuteret meget, og grænserne for, hvornår et blodtryk er for højt, kan variere fra land til land. Det er dog de 140/90, vi går ud fra i Danmark, siger Buus og fortæller, at du kan se hjertet som en pumpe, der pumper blodet rundt i kroppen i portioner:

- Dit blodtryk ændrer sig hele tiden, nærmest hvert sekund, fordi det er sådan, fysiologien er: når pumpen er fyldt med blod, bliver den pågældende portion blod pumpet ud i kroppen via blodkarrene. Det er det blod, der pumpes ud, som skaber det høje blodtrykstal (systoliske). Herefter bliver pumpen fyldt med blod igen, og i den korte periode, hvor hjertet igen fyldes med blod, er der ikke tryk på. Dér måles det lave blodtryk (diastoliske).

Ligger du fast højt indenfor normalområdet, er det derfor noget, du skal være opmærksom på. Især hvis du har bestemte kroniske sygdomme. Nogle sygdomme øger nemlig risikoen for at ligge enten over grænsen eller i den høje ende af normalområdet og dermed også risikoen for konsekvenserne heraf.

Forhøjet blodtryk kan have alvorlige konsekvenser, hvis det ikke behandles. Illustration: IStock.com

Genetik, alder og sygdomme har indflydelse på, hvor højt blodtrykket må være

Hjertet er, som Niels Henrik Buus nævner, bygget til at skulle pumpe på en bestemt måde med en bestemt hastighed. Derfor vil kroppen altid være under pres, hvis blodtrykket er højere end indenfor normalområdet.

Er du disponeret for forhøjet blodtryk genetisk eller har andre kroniske sygdomme, kan grænsen, for hvor højt et blodtryk du må have, være lavere end andre, der ikke er disponeret på samme måde.

- For eksempel ved vi, at diabetikere er disponeret for åreforkalkninger, og derfor er det en af grundene til, at blodtrykket fast skal være lavere end i den høje ende af normalen. Har du en hjertesygdom, åreforkalkningssygdomme, forhøjet kolesterol eller kroniske nyresygdomme, vil grænserne også være lavere end ’normalt’. Simpelthen fordi de forskellige konsekvenser hurtigere kan opstå, når du i forvejen har eller er disponeret for netop disse sygdomme, forklarer professoren.

Har du en af de nævnte sygdomme, eller er du genetisk mere disponeret, vil det være væsentligt at have ekstra fokus på dine blodtrykstal. I så fald fremhæver professoren, at det er en god idé at gå i dialog med din læge, som kan lægge en god plan sammen med dig.

Det er svært at sige, hvornår du skal begynde at gå op i blodtrykket, hvis du ikke er genetisk disponeret for forhøjet blodtryk. For mange kan det være en idé at få tjekket det ved 40-45-års-alderen, men man kan ikke sige noget mere konkret, fordi det kan afhænge af faktorer som fx livsstil. Er blodtrykket helt normalt, kan der gå mange år, før en ny måling er nødvendig, mens der ved let forhøjet blodtryk kan være behov for en ny måling efter et par år.

Livsstilsændring og medicin som behandlingsform

Er du ung, sund og rask, er det ikke fordi, du skal måle dit blodtryk hele tiden, slår Buus fast. Men når du når en vis alder, kan det være klogt at vide, hvordan blodtrykket arter sig:

- Er du over 40-45 år og er genetisk disponeret, er det godt at holde lidt øje med blodtrykket. Enten med fokus på, om der er noget, du selv kan gøre, eller om du er nødsaget til at få medicinsk behandling for at fastholde et lavere blodtryk, siger han.

De fleste med forhøjet blodtryk vil i professorens optik have godt af livsstilsændringer og har derfor gavn af at tænke i de baner – hvad end man er disponeret eller ej:

- Selvom du er normalvægtig og lever sundt, kan du godt have for højt blodtryk. Her vil det oftest være grundet genetik, og der vil medicinsk behandling være nødvendigt. Skyldes det ikke genetikken, vil det oftest være et spørgsmål om livsstil, og der er der heldigvis mange ting, du selv kan gøre.

Seks livsstilsråd til et lavere blodtryk

1. Hold op med at ryge

Når du ryger, stiger din risiko for at få hjertekarsygdomme. Blodkarrene tager skade, blodet størkner lettere, og årerne forsnævres. Derfor får rygere flere blodpropper. Allerede 1-2 år efter rygestop er risikoen for en blodprop halveret.

2. Tab dig, og spar på saltet

Dit kredsløb belastes af overvægt. Du taber dig lettest ved at spise mindre fedt, og ligeledes kan du nedsætte blodtrykket ved et lavt forbrug af salt.

3. Begræns alkoholindtaget

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd.

4. Bevæg dig noget mere

Gå en rask tur, slå græs, svøm eller tag cyklen, og hold et moderat tempo. Få pulsen op i sammenlagt mindst 30 minutter dagligt.

5. Undgå stress

Travlhed er ikke problemet, men stress kan føre til forhøjet blodtryk.

6. Tag din blodtryksmedicin

Har du fået ordineret medicin mod forhøjet blodtryk, er det afgørende, at du sørger for at følge lægens anbefalinger – og ikke stopper med at tage din medicin uden at have rådført dig med lægen. Kontakt også altid din læge, hvis du oplever ubehag.

Kilde: Hjerteforeningen og Niels Henrik Buus

Buus opfordrer afsluttende til altid at gå i dialog med din læge, hvis du har symptomer på forhøjet blodtryk, eller hvis du er disponeret. For mange kan det nemlig være nødvendigt at igangsætte medicinsk behandling hurtigt for at mindske risici og mulige skader på netop blodkar, hjerte, hjerne og nyrer:

- Er der tale om, at medicinsk behandling skal igangsættes, vil det være karudvidende medicin, der ordineres. Medicinen vil resultere i, at der vil være mindre modstand i dine blodkar, og samtidig vil lægerne ofte give vanddrivende middel for at øge saltudskillelsen. For højt saltindhold i din mad kan nemlig være en af årsagerne til forhøjet blodtryk, siger han og slår afsluttende fast, at følger du Sundhedsstyrelsens anbefalinger for en sund og varieret kost og livsstil, vil du også være godt dækket ind ift. at mindske risikoen for forhøjet blodtryk.

Sådan måler du dit blodtryk

For at få en brugbar blodtryksmåling, når du måler dit blodtryk derhjemme, er det vigtigt at følge og overholde nedenstående vejledning:

  • Blodtrykket skal måles to gange om dagen: Lige før morgenmaden og lige før aftensmaden

  • Du må ikke ryge i de sidste 30 minutter, før du måler blodtrykket

  • Du skal måle tre blodtryk, hver gang du måler blodtrykket

  • Blodtrykket måles tre dage i træk

Sådan måler du:

  • Blodtrykket måles på den arm, din læge har anvist dig

  • Husk korrekt manchetstørrelse: Læs på manchetten

  • Du skal sidde og hvile i en stol med ryglæn uden korslagte ben i fem minutter og have lejlighed til at sidde uforstyrret, når du måler dit blodtryk.

  • Du skal hvile i den stol, hvor målingen udføres

  • Du må ikke tale eller bevæge dig under målingen

  • Armen skal være blottet, og der må ikke være tøj, der strammer på armen

  • Manchetten placeres på overarmen et par centimeter over albuebøjningen med luftslangen i midten og nedad

  • Manchetten må ikke stramme – en finger skal ubesværet kunne være mellem manchet og overarmen

  • Armen placeres på bordet med håndfladen opad med manchetten på højde med hjertet

  • Du kan eventuelt lægge en pude under armen

  • Apparatet tændes som anvist

  • Startknappen aktiveres som anvist

  • Apparatet foretager selv målingen

  • Når blodtryksmålingen er færdig, står der tre tal på skærmen: det høje blodtryk (systoliske) og det lave blodtryk (diastoliske) samt pulsen

Kilde: Hjerteforeningen

Niels Henrik Buus, klinisk professor i forhøjet blodtryk ved Aarhus Universitetshospital. Foto: Jesper Balleby

Mere om kredsløbet

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.