Skal dit barn til at starte i skole efter sommerferien? For rigtig mange forældre hænger børns skolestart sammen med en blanding af sommerfugle i maven og tunge bekymringer. Hvordan bliver det nye liv for vores barn? Hvordan skal vi takle det, hvis vores barn bliver mobbet? Eller selv er med til at mobbe?
Det er ikke kun for børnene, at skolestart er ensbetydende med en helt ny verden med nye krav, nye mennesker og nye omgivelser. Også for forældrene byder skolestarten på nye relationer og forventninger. Det kan være en fordel at være godt forberedt, for en god skolestart kan være afgørende for de næste mange år af dit barns sociale liv. Et godt netværk mellem forældre, kan nemlig forebygge mobning og støtte op om trivsel og inklusion.
Få hjælp og inspiration
Du kan finde hjælp og inspiration til opgaven som skolestartende forældre på Forældrefiduser.dk
Forældrefiduser er en indsats fra DKR, Trygfonden og Skole og Forældre, der skal forebygge mobning og støtte op om trivsel og inklusion.
På siden kan du finde færdigstrikkede opskrifter med huskelister, indkøbslister og invitationer til fællesspisning, banko, cykelværksted og mange andre aktiviteter der bidrager til samarbejde og godt miljø i klassen.
Læs også om Mobning i børnehøjde.
Her er 5 gode råd til jer som forældre
Vær åben og imødekommende
Vis dit barn, at skolen er et godt, vigtigt sted at være, og tal aldrig dårligt om lærere, klassekammerater eller andre forældre. Det smitter af på dit barn.
Investér i at lære de andre forældre at kende
Forældrenetværk er vigtige for en velfungerende klasse. Forældre, som kender hinanden har nemmere ved at forebygge og løse konflikter, så en fjer ikke bliver til fem høns. Mange konflikter kan løses, inden de vokser sig store, ved at forældrene snakker med hinanden. Sammenhold omkring børn giver sammenhold mellem børn.
Bak op om sociale aktiviteter
Når forældrene laver fælles aktiviteter med alle klassens børn uden for skoletiden, så bliver man rystet sammen på kryds og tværs.
Sæt forældresamarbejde på dagsordenen til forældremødet
Forældremøderne er forældrenes møder. Ved at sætte forældresamarbejdet på dagsordenen kan du som forælder medvirke til, at I forældre får drøftet, hvordan samarbejdet skal organiseres i lige netop jeres klasse.
Lav forældreaftaler om fælles spilleregler i forældregruppen
Med fælles aftalte, nedskrevne spilleregler for begivenheder som afviklingen af fødselsdage og legegrupper, klassens omgangstone og lignende, så kan mange misforståelser, skuffelser og konflikter forebygges. Brug tiden på et af de første forældremøder, til at få støbt et godt forældrefundament under dit barns klasse.
Mere om familie- og hjemmeliv
Se flere artikler om emnet
Babygråd: "Det går dybt, dybt, dybt ind i vores nervesystem"
Bleen er skiftet, baby har fået mælk, og du har vugget den lille størrelse, til dine arme er ved at falde af, men barnet græder stadig. Hvad kan ...

Strik, snit eller lug dig til ro i hovedet
Håndværk som strikning, træsnit og havearbejde holder vores opmærksomhed fokuseret på nuet og mindsker grublerier. Det fylder os med positive ...

Kan du spørge en chatbot om sundhed og sygdom?
AI-bots, der kan besvare dit sundhedsspørgsmål på få sekunder, kan virke indbydende, effektivt og som en måde at spare en tur til lægen på. Men ...