Gå til hovedindhold

Bakterier og infektion

Udgivet: af Nanna Brix Finnerup, Forskningslektor

Kroniske smerter efter helvedesild

Hvad er postherpetisk neuralgi?

Postherpetisk neuralgi er smerter, der fortsætter efter opheling af helvedesild. Helvedesild (herpes zoster) er et udslæt, der skyldes varicella zoster-virus. Det er denne virus, der giver skoldkopper i barndommen, og virussen forbliver i kroppen, efter at man er blevet rask. Virussen ligger i nerverødderne og har som regel ingen betydning. Varicella zoster-virus kan dog blive ”vækket” af forskellige årsager og give anledning til et udbrud af helvedesild, der viser sig som blærer på huden og smerter i et bælteformet område eller et mindre område i ansigtet eller på arme/ben.

Jo ældre man er, når man får helvedesild, jo højere er risikoen for at få postherpetisk neuralgi.

Helvedesild kan begynde med kløe eller smerter i huden, hvorefter der kommer blærer, der ligner skoldkopper. Efterhånden brister blærerne, og der dannes sårskorper. Helvedesild varer typisk to-tre uger. I nogle tilfælde kan smerterne blive kroniske, selvom aktiveringen af virus og helvedesilden er overstået, og huden er helet. Normalt siger man, at man skal have haft smerter tre måneder efter opheling af helvedesild, for at det kan defineres som postherpetisk neuralgi.

Hvad er symptomerne på postherpetisk neuralgi?

Postherpetisk neuralgi beskrives ofte som brændende smerter, der kan være ledsaget af jagende, stikkende smerter. Huden kan være følsom, således at en let berøring, for eksempel fra tøj, giver anledning til smerter. Symptomerne kan variere fra person til person. Smerterne aftager ofte med tiden og kan ophøre helt efter måneder eller år, men kan hos nogle få forblive kroniske uden bedring.

Postherpetisk neuralgi beskrives ofte som brændende smerter, der kan være ledsaget af jagende, stikkende smerter. Huden kan være følsom, således at en let berøring, for eksempel fra tøj, giver anledning til smerter.

Hvorfor opstår postherpetisk neuralgi?

Grunden til, at smerterne ikke forsvinder, når udslættet er helet op, skyldes, at der er sket en varig skade på nerven. Postherpetisk neuralgi er en nervesmerte (neurogen smerte). Når en nerve beskadiges, kan der opstå ukorrekte signaler i denne og de nærliggende nerver. Disse signaler opfattes af hjernen som smerter, og man kan føle smerter i det område, som nerven er forbundet med. I dette tilfælde svarer det til området, hvor der har været helvedesild. De beskadigede nerver kan også være ekstra følsomme, således at en let berøring giver anledning til, at nerven sender mange impulser af sted, der så opfattes af hjernen som en smertefuld berøring.

Hvor udbredt er postherpetisk neuralgi?

Man ved ikke med sikkerhed, hvor mange der udvikler postherpetisk neuralgi efter helvedesild, men studier tyder på, at det er op til 10 procent, der har smerter efter seks måneder. Jo ældre man er, når man får helvedesild, jo højere er risikoen for at få postherpetisk neuralgi.

Læs også:

Rødmende hud med blærer og store sår – og oveni smerter, som kan være helt ulidelige. Helvedesild er en lidelse, der lever op til sit navn. Læs artiklen Visit i helvede

Hvordan behandles postherpetisk neuralgi?

Postherpetisk neuralgi behandles som andre nervesmerter. Den mest almindelige behandling af nervesmerter er medicin, der også bruges til epilepsi eller depression. Disse præparater har en hæmmende virkning på de overaktive smertebaner og kan hos nogle give anledning til bivirkninger, typisk træthed, svimmelhed eller mundtørhed. Postherpetisk neuralgi kan også i nogle tilfælde behandles direkte på det smertefulde område med plaster eller salve, der indeholder et lokalbedøvende præparat. Det er dog ikke alle, der har effekt af behandlingen, og i nogle tilfælde er der kun delvis effekt. I nogle tilfælde kan samtaler med en psykolog, hvor man for eksempel diskuterer smertetackling eller -teknikker, for eksempel mindfulness , være en hjælp.

Kan postherpetisk neuralgi forebygges?

Der er ingen kendt behandling, der kan forebygge, at man får postherpetisk neuralgi efter helvedesild. Tidlig behandling af helvedesild med antivirale midler har en effekt på helvedesild, men det er usikkert, om det kan forebygge postherpetisk neuralgi. Har man fået postherpetisk neuralgi, kan man prøve at være opmærksom på, hvad der lindrer og provokerer smerterne. Nogle kan lindre smerterne ved at undgå kontakt med for eksempel tøj eller ved at tage et stramt bind omkring området eller ved at undgå stress og træthed, og nogle har god effekt af varme, for eksempel varme bade, motion eller ved at forsøge at aflede tankerne fra smerten. Ved lette smerter kan smertestillende medicin eller lokalbedøvende creme, der kan købes i håndkøb, forsøges i en kortere periode.

En vaccine til forebyggelse af helvedesild er godkendt til personer i alderen 50 år og derover, som har haft skoldkopper. Vaccinen har en delvis forebyggende effekt både på helvedesild og postherpetisk neuralgi, og det tyder på, at effekten aftager over tid.

Hvordan er udsigten for fremtiden?

Der er gode chancer for, at smerterne aftager eller ophører i løbet af nogle måneder, evt. år, men smerterne kan i nogle tilfælde forblive kroniske resten af livet. Man kan ikke sige, hvem der er i risiko for at udvikle kroniske smerter.

Mere om bakterier og infektion

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.