Gå til hovedindhold

Kost, motion og livsstil

Udgivet: af Kenneth Grothe Toustrup, journalist

Snus er ikke en ufarlig dille

Den svenske tradition for snus bevæger sig i stigende grad over grænsen og er blevet populær blandt danske unge. Snus er i modsætning til cigaretter nemmere at skjule, kan bruges alle vegne og opfattes af mange som et mindre sundhedsskadeligt nydelsesmiddel. Men det er ikke ufarligt at bruge snus.

Abba, Astrid Lindgren, Kalles Kaviar og snus er om noget indbegrebet af Sverige. Herhjemme har vi hidtil holdt os til røgen, men nu tyder noget på, at de danske unge har taget snusen til sig som et alternativ til cigaretterne. Den er nemmere at holde skjult for forældre og lærere og findes rundt om på folkeskoler og i endnu højere grad på gymnasierne. Det viser en undersøgelse, fortaget af DR-programmet Kontant, marts 2017. Undersøgelsen viser, at 12 procent af drengene bruger snus en eller flere gange om ugen, og ud af 2300 gymnasieelever har 72 procent af drengene og 47 procent af pigerne prøvet at tage snus.

Smart, opkvikkende og afstressende – derfor er snus så populært

Selvom der er mange grunde til at holde sig fra snus, er det blevet et populært alternativ til tobak. Det er endnu ikke undersøgt til bunds, præcis hvad der ligger bag populariteten, men ifølge Charlotta Pisinger, der er forskningsoverlæge, ph.d., MPH ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed (FCFS) i Region hovedstaden, kan man høre fra flere uddannelsesinstitutioner, at snus er blevet populært gennem de sidste par år. Det fremgår også på Facebook og forskellige debatter på nettet, hvor de unge diskuterer, hvordan man kan bruge snus både som afstressende middel i skoletiden, hvor man ikke må ryge, og i store doser til fester som rusmiddel:

- Der er høje doser nikotin i snus, så det kan både virke opkvikkende og afstressende. Men primært prøver unge mennesker snus, fordi det er smart, og fordi andre unge rollemodeller bruger det. Tobaksindustrien har desuden en enorm interesse i at få unge mennesker til at bruge snus, nu hvor rygning ikke er så in, og der er begrænsninger på, hvor man må ryge, forklarer Charlotta Pisinger.

Derfor skal du passe på snusen

Eftersom snusen hverken lugter eller generer andre, opfatter mange snus som et godt alternativ til cigaretter. Ifølge Charlotta Pisinger er det også mindre skadeligt end almindelig tobak, men bestemt ikke uskadeligt:

- Snus indeholder mange kemiske stoffer såsom nitrosaminer, nitrosamin syre, PAH, aldehyder og metaller, der er alvorligt skadelige for helbredet. En nylig stor gennemgang af den videnskabelige litteratur har konkluderet, at snus øger risikoen for at dø af blodprop i hjertet og hjernen og forårsager mundhulekræft, spiserørskræft og bugspytkirtelkræft. Og i forbindelse med graviditet øger snus risikoen for diabetes, højt blodtryk og for tidlig fødsel, siger Charlotta Pisinger.

Snus er ikke så ufarligt, som mange tror.

Samtidig indeholder snus høje doser af nikotin – helt op til 40 gange mere end en cigaret.  Nikotinen trænger gennem slimhinderne i munden og over i blodet, hvorfra det føres op til hjernen. Den store mængde nikotin gør snus meget afhængighedsskabende. Hvis man ønsker at lægge snusen på hylden, kan man ifølge Charlotta Pisinger benytte nikotinprodukter, eksempelvis plastre kombineret med en inhalator, men det skal helst kombineres med rådgivning. Det, der virker ved almindeligt rygestop, virker også ved snusen.

- Man bliver også meget afhængig af snus, og for mange er det svært at holde op igen. Det er meget de samme metoder som ved almindelige tobaksforbrug, man skal bruge for at holde op, og der skal en stærk vilje til, for at det lykkes. Men det kan lade sig gøre, forklarer Charlotta Pisinger.

Tandlægerne mærker også tendensen

I og med snus anbringes under læben, hvor det bliver siddende på tandkødet, indtil man har opnået den ønskede virkning, påvirker vanen både mund og tandkød. Ifølge en rundspørge foretaget af Tandlægeforeningen blandt 527 tandlæger, har 4 ud af 10 tandlæger haft patienter med skader i mundhulen, der er relateret til brugen af snus. Det drejer sig hovedsaligt om slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage. Derudover viser samme rundspørge, at en tredjedel af tandlægerne har haft patienter med misfarvninger på tænderne, der skyldes snus.

Lektor på Tandlægeskolen i København Camilla Kragelund forklarer således i en pressemeddelelse fra Tandlægeforeningen april 2017, at snus irriterer mundslimhinden, der som beskyttelse danner en slags hård hud i form af hvidlige, rynkede plamager, hvor snusen lægges. Den type slimhindeforandringer forsvinder, når man holder op med at bruge snus. Det er værre med selve tandkødet, for tandkød, der først har trukket sig tilbage, kommer ikke igen, selvom man stopper med snus.  Trækker tandkødet sig tilbage, bliver tandhalsene blottede, og det kan give smertefulde og ubehagelige isninger i tænderne.

Læs mere

Mange af os kender til ubehagelige isninger i tænderne når vi enten spiser noget koldt eller varmt. Læs i nedenstående artikel hvilke årsager der kan være, og hvorfor du skal undgå at få blottede tandhalse. Læs om blottede tandhalse her.

Salg er ulovligt, men det er stadig muligt at købe

Ligesom i resten af EU er det ikke tilladt at sælge snus i Danmark. Faktisk har alt salg været forbudt siden januar 2016, men det betyder ikke, at de unge ikke har mulighed for at købe det. Dels kan det købes i de andre nordiske lande, hvor det stadig er lovligt, og derudover sælger mange kiosker fortsat importeret snus fra Sverige herhjemme.  Det fremgår af Kontant, der i foråret 2017 lavede en særudsendelse om ulovlig snushandel. Udsendelsen peger også på, at forbuddet bliver omgået ved, at snus markedsføres som tyggetobak på det danske marked, ligesom det også kan købes gennem forskellige grupper på Facebook. Tyggetobak er langskåret tobak, mens snus er pulveriseret tobak. Det er lovligt at sælge tyggetobak herhjemme, selvom blandt andet Charlotta Pisinger mener, at det også burde være forbudt.

- Det bør selvfølgelig ikke være lovligt at sælge tyggetobak i Danmark. Når vi har forbudt snus, skal vi også forbyde tyggetobak – for det er fuldstændigt det samme, siger hun til TV2 Øst, den 18. september 2017 og understreger, at tyggetobak kun er kommet på markedet for at omgå snusforbuddet.

Fakta om snus

  • Snus er en form for røgfri tobak, som består af findelt gæret tobak blandet med ammoniak og vand, som kan være tilsat forskellige smagsstoffer såsom hyldeblomst, lakrids, pebermynte og vanilje.

  • Snus er pakket i små poser, som typisk sælges i runde dåser. De små poser anbringes i munden, hvorefter der bliver frigivet nikotin til blodbanen, som stimulerer hjernen og centralnervesystemet.

  • Snus er forbudt i EU, og siden 1. januar 2016 har det været forbudt at sælge snus i Danmark. Et forbud, der ofte bliver omgået ved at kalde produktet tyggetobak i stedet.

Mere om kost, motion og livsstil

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.