Gå til hovedindhold

Ældre

Udgivet: af Annette Aggerbeck, journalist

Skab det gode singleliv, senior

Der kan være nogle udfordringer ved at bo alene, og det kan opleves ensomt ikke at have nogen at dele verden med. Men man kan selv gøre meget for at få et velfungerende og tilfredsstillende liv. For hvem siger, at det behøver at være trist at bo alene?!

Aldrig har så mange mennesker været uden en partner i Danmark. Over en tredjedel af den voksne befolkning er ifølge Danmarks Statistik enlige.

Der kan være mange grunde til, at man bor alene. Måske har man aldrig fundet den rette partner, eller måske har man været igennem en stor eksistentiel omvæltning i forbindelse med en skilsmisse, eller man er blevet alene efter partnerens død. Uanset om man selv har valgt at bo alene, eller om man gør det ufrivilligt, kan man arbejde på at gøre livet godt for sig selv som single.

Hvis man ikke har det godt med at bo alene, er ens egen indstilling til det at være enlig og bo alene et godt sted at starte. Hvis ens indstilling er, at man som menneske har en ringere værdi, fordi man er single, og man måske ligefrem skammer sig over det, så bliver det svært at finde glæde ved sit eget selskab og at være åben over for andres selskab. Det fortæller Vibeke Dyhrcrone, der er Eksamineret Psykoterapeut MPF og Cand.phil. Ud over at arbejde med såvel individuel terapi og parterapi fra sin klinik i det indre København underviser hun også kommende psykoterapeuter på EFT-instituttet i blandt andet eksistentielle temaer.

- Det er svært at have det godt med at bo alene, hvis man oplever det som en ond skæbne. Groft sagt kan man vælge at se på sig selv som en “taber” i livets spil, eller man kan vælge at se det at bo alene som mulighed for selvindsigt og udvikling. Vi mennesker har det bedre, når vi oplever, at vi selv har indflydelse på vores tilværelse.

Sommetider skal vi kæmpe for det, vi gerne vil opnå – om det så gælder at finde en ny partner, nye venner eller at indgå i nye fællesskaber, siger Vibeke Dyhrcrone, der anbefaler, at man rydder op i sine egne fordomme og overbevisninger om det at bo alene.

Uanset om man selv har valgt at bo alene, eller om man gør det ufrivilligt, kan man arbejde på at gøre livet godt for sig selv som single.

Kønsforskelle

Kvinders force er, at de oftere har tættere relationer og et større socialt netværk end mænd.

- Undersøgelser viser, at kvinder klarer sig bedre med at være alene end mænd. De er også bedre til struktur end mænd. Hvis man er mand og bliver alene midt i livet, har man måske ikke været vant til dagligdagspligter, og så kan man føle sig på bar bund, når man selv står med ansvaret. Mænd er typisk også hurtigere til at finde sig en ny partner efter en skilsmisse eller et dødsfald, siger Vibeke Dyhrcrone.

At trives med at bo alene kræver, at man har en hverdag, som man synes er indholdsrig og meningsfuld.

Hvad med parmiddage?

Hvis man bliver alene efter at have været i et parforhold, kan det ændre ens sociale status i egne såvel som i omgivelsernes øjne. Man bliver måske ikke inviteret til parmiddage, fordi man ikke længere er to.

- Parforhold og kernefamilier har det med at lukke sig om sig selv. Der kan være en tendens til, at singlekvinder sjældnere bliver inviteret til parmiddage end mænd, fordi det er en udbredt antagelse, at man er blevet lidt “farlig” for de gifte mænd, fordi man som singlekvinde nødvendigvis må være på jagt efter en ny mand. Mange kvinder fortæller, at de kun bliver inviteret, når manden ikke er hjemme, siger Vibeke Dyhrcrone.

Psykoterapeutens råd er, at man finder ud af, hvem det er vigtigt at bevare forbindelsen med og så selv tage initiativ til at se dem.

- Man kan ikke tvinge sine vennepar til at invitere en, men man kan vælge at tage sagen i egen hånd og invitere sine vennepar. På denne vis signalerer man, at begge parter er betydningsfulde venner, som man har lyst til at beholde, siger Vibeke Dyhrcrone.

Kræver selvdisciplin at bo alene

At trives med at bo alene kræver, at man har en hverdag, som man synes er indholdsrig og meningsfuld. Det kræver blandt andet selvdisciplin, mener Vibeke Dyhrcrone:

- Det er meget nemmere at have en velfungerende hverdagsrytme, når man bor sammen med en partner; især hvis man har børn. Når man bor alene, er alt op til en selv, og det betyder, at det hele nemmere kan komme til at sejle, hvis ikke man har selvdisciplin nok til at indføre faste hverdagsrutiner. Det er godt for os mennesker med lidt struktur, så som regelmæssige måltider, nok søvn osv. Mange enlige siger: ”Hvorfor skal jeg lave mad, når der kun er mig til at spise den?!” Det skal man, fordi det gavner såvel sundheden som selvværdet.

Bryder du dig ikke om at spise alene, kan du prøve at gøre lidt ekstra ud af det hele.

- Husk at du ikke er den eneste i hele verden, der sidder alene og spiser. Gør dine måltider til gode oplevelser ved at dække et pænt bord, måske med stearinlys og blomster. Forkæl dig selv med dejlig mad. Du kan også søge efter en madklub på nettet for at få lidt afveksling, foreslår Vibeke Dyhrcrone, der også anbefaler, at man finder nogen at rejse med, hvis man ikke bryder sig om at rejse alene.

Læs også:

Det er så yndigt at følges ad, skrev Grundtvig. Men han skrev ikke noget om, at det nogle gange kan være yndigere at følges med sig selv, være single, være sin egen. Læs artiklen Er du mageløs på matriklen

Tag ansvar for din hverdag

- Nogle mennesker er meget optagede af hensynet til andre og har forsømt at drage omsorg for sig selv. Det bliver især tydeligt, når man bliver alene. Livet kan føles tomt, og det kan føles som om, der ikke længere er brug for en. Her gælder det om at øve sig i at være hovedpersonen i sit eget liv og at finde kærlighed til sig selv, efter at man måske i mange år har skullet tage sig af sin partner, børn osv. Det handler om at begynde at tage ansvar for sig selv, siger Vibeke Dyhrcrone.

Hvis ikke man er tilknyttet arbejdsmarkedet, kan det måske være en god idé at lave frivilligt arbejde. Ud over at gøre noget godt for andre mennesker, har det den bonus, at vi selv får det godt af at omgås andre, og føle at vi er af værdi for fællesskabet. Bor man alene uden et arbejde, er det ekstra vigtigt med gode rutiner, fordi det giver struktur på hverdag.

Ud af ensomheden og ind i nye fællesskaber

Ensomhed er en af de udfordringer, der kan være ved at bo alene. Tal fra den Nationale Sundhedsprofil 2013 viser, at 2,5 procent af de gifte danskere ofte føler sig ensomme, og at det samme gælder for over 10 procent af enlige ugifte og fraskilte. Blandt enker og enkemænd føler 13,2 procent sig ofte alene mod deres ønske.

Vi mennesker er per definition sociale væsener, og vi udvikler os i samspillet med andre mennesker.

Det er ikke så vigtigt, hvad man laver sammen med andre, for det vigtigste er, at man kommer ud og møder andre mennesker.

- Undersøgelser viser, at gode relationer højner vores livskvalitet og giver os et godt helbred, både fysisk og psykisk. Netop fordi relationer er så vigtige for os, er der brug for, at vi er åbne for at indgå i relationer, siger Vibeke Dyhrcrone.

Hvis man føler sig ensom, kan det hjælpe at komme ind i nye fællesskaber. Man kan for eksempel melde sig til aftenkurser, eller man kan begynde at dyrke en sport eller en anden fritidsinteresse, som kræver, at man er sammen med andre. Det er ikke så vigtigt, hvad man laver sammen med andre, for det vigtigste er, at man kommer ud og møder andre mennesker.

- Har man holdt sig for sig selv i lang tid, skal man måske tage sig vældig meget sammen for  igen at komme ud blandt andre. At komme ud af sin komfortzone og sætte sig selv i spil blandt andre mennesker kan føles overvældende og utrygt. Det gælder derfor om at være tålmodig med sig selv og være klar over at det kan tager tid at lære andre mennesker at kende. Det kræver mod og vedholdenhed, og at man arbejder med sin egen usikkerhed, siger Vibeke Dyhrcrone.

Hvis man er usikker på det hele, er en datingprofil ifølge Vibeke Dyhrcrone ikke nødvendigvis det bedste valg, hvis man ønsker sig en ny partner.

- Det kan være alt for sårbart, fordi det er et forum, hvor tomlen hurtigt vendes op eller ned, siger hun.

Sæt dig ud over andres fordomme

Selvom vores samfund har så mange enlige, kan man stadig opleve, at andre kan have fordomme om det at bo alene. Nogle mennesker forbinder det måske med egoistisk livsstil,  mens andre mennesker måske opfatter en som en stakkel, det er synd for. Omgivelserne kan have mange forskellige meninger om singletilværelsen. Det vigtigste er, at man selv accepterer sin situation og finder værdighed i den, siger Vibeke Dyhrcrone.

- Det kræver, at man holder fast i sig selv og formår at sætte sig ud over andres eventuelle fordomme. Inden for mange spirituelle retninger er det en forudsætning for ens åndelige udvikling, at man dyrker selvrefleksion i ensomhed. Når man er alene, har man muligheden for at udvikle et tættere forhold til sig selv og dermed øget selvindsigt.  Og det kan komme  andre mennesker til gode, siger Vibeke Dyhrcrone.

Ifølge Vibeke Dyhrcrone er det et eksistentielt vilkår, at vi mennesker er alene.

- Vi fødes alene, og vi dør alene. Vores alenehed føles sommetider som ensomhed, uanset om vi har en partner eller ej. Der bliver dog sat ekstra streg under det at være alene, når vi ikke har en samlever. Ofte forestiller vi os, at hvis bare vi havde en partner, så ville vores problemer være løst. Men sådan er det ikke nødvendigvis, for hvis vi ikke trives i vores eget selskab, er det ofte svært at indgå i velfungerende relationer med andre. Vi bliver for uselvstændige og afhængige af, at andre træffer valg for os. Det bidrager til vores modning som mennesker at kunne nyde sit eget selskab. Når vi kender og værdsætter os selv, bliver vi bedre til at være sammen med andre, siger Vibeke Dyhrcrone.

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.