Gå til hovedindhold

Det mentale helbred

Udgivet: af Annette Aggerbeck, journalist

Er du også slave af, hvad andre tænker?

Mange af os går så meget op i, hvad andre tænker om os, at det begrænser vores livsudfoldelse og fratager os glæde. Så hvorfor gør vi det? Og hvad kan vi gøre ved det? Læs med, og få Sofia Mannings tips til at bekymre dig mindre om, hvordan andre opfatter dig. 

Du har ondt i hovedet og vil gerne tidligt hjem fra festen. Alligevel bliver du hængende til langt ud på natten, for de andre skulle nødigt tro, at du er kedelig, eller tro, at du synes festen er for sløv. Eller du kan ikke få dig selv til at sige nej tak til et glas rødvin, når du går ud med veninderne, for så vil de synes, du ikke er festlig nok.  Eller måske går du aldrig i kjoler, selvom du har lyst, for hvad vil folk tænke, hvis de ser, dine tykke ben?!

At være slave af andres tanker gør os ufri og ude af stand til selv at bestemme, hvad der er bedst for os. Ifølge life- og businesscoachen Sofia Manning risikerer vi med andre ord at miste os selv.

- Hvis du kun går op i, hvad andre tænker, forlader du dig selv og dine egne behov. Du begrænser dig selv, fordi det er de andres drømme, du udlever. Det kan også stresse dig, når du har travlt med at leve op til alle mulige mennesker. Livet bliver uoverskueligt, fordi du prøver at navigere mellem alverdens forskellige forventninger. Du går også glip af at være en inspiration for andre – du er for eksempel en dårlig rollemodel for dine børn, når du ikke tør gå dine egne veje. Du går glip af at leve dit eget liv, siger Sofia Manning.

Vi mennesker er flokdyr. Vi er afhængige af at være en del af en flok, så det er vigtigt for os at blive accepteret ved at passe ind. Det er derfor en del af den menneskelige natur at gå op i, hvad andre tænker om os.

Hvorfor lader vi os styre af andres tanker?

Når det har så store konsekvenser at gå så meget op i, hvad andre tænker, at vi tilsidesætter vores egne behov, kan man undre sig over, hvorfor vi så gør det.

- Vi mennesker er flokdyr. Vi er afhængige af at være en del af en flok, så det er vigtigt for os at blive accepteret ved at passe ind. Det er derfor en del af den menneskelige natur at gå op i, hvad andre tænker om os. Så du kan lige så godt indstille dig på, at du ikke kan slippe helt af med at tænke på, hvordan andre opfatter dig.

Hvis du kun går op i, hvad andre tænker, forlader du dig selv og dine egne behov.

Men du kan sagtens lære at gøre det på en måde, så det ikke begrænser dig og påvirker din livskvalitet negativt. Det handler om at finde en god balance, så du kan holde fast i dig selv og samtidig være en del af et fællesskab, siger Sofia Manning.

Når vi gør alt for at rette os efter andre, handler det også om vores opvækst. Måske blev du opdraget med mange regler for, hvordan du skulle være. Dine forældre gik eksempelvis meget op i, at du altid skulle være pæn i tøjet, eller at du ikke måtte larme, for hvad ville naboerne ikke tænke?!

Læs også:

Når vi er bange for at gøre andre kede af det eller vrede, får vi ikke sat grænser, men får derimod sagt ja til alt for meget. Meget mere end vi dybest set kan og vil. Læs artiklen Sådan lærer du at sige nej

En vane kun at lytte til andre

Når vi går for meget op i, hvad andre tænker om os, handler det om, at vi udelukkende forsøger at leve op til ydre normer, regler og samfundsværdier i stedet for at se på, hvad vi dybest set selv har af værdier.

- Vi har ikke fået reflekteret over, hvad det er for et univers, vi har fået skabt for os selv. Er det sådan, jeg ønsker at leve? Hvem skal bestemme, om jeg besvarer mine mails samme dag, om jeg overværer mine børns fodboldkampe, at mit hår altid er redt osv.? Det er ofte i forbindelse med en krise som følge af skilsmisse, et dødsfald, en fyring eller andet alvorligt, der ryster vores liv, at vi begynder at reflektere over, hvordan vi selv ønsker at leve. Hvis ikke vi stopper op og får tænkt over det, bliver det ofte bare til en vane at bekymre sig om, hvad de andre mon tænker, siger Sofia Manning.

Ekstroverte og sensitive

Nogle mennesketyper har et større fokus på andres opfattelse af dem end andre. Ifølge Sofia Manning gælder det for eksempel ekstroverte, fordi de er meget sociale og omgængelige. De lader sig derfor også lettere påvirke af andre. Introverte lader sig ikke på samme måde påvirke af, hvad andre tænker – de gør sig i højere grad tanker om andre ud fra egne standarder.

Særlig sensitive mennesker er typisk mere opmærksomme på, hvad andre tænker om dem, fordi de ofte lægger mere mærke til stemninger og detaljer. De er derfor også mere fintfølende over for andre. Sofia Manning understreger dog, at det ikke er et problem i sig selv at være særlig sensitiv, men at det er afgørende, hvad man som særlig sensitiv gør med den information, man opfanger. Så det handler om at acceptere, at andre hele tiden tænker noget om en, uden at det behøver at præge en.

Arbejd med dig selv

Hvis vores overdrevne fokus på andres opfattelse af os stammer fra vores opvækst, er det vigtigt at se på, hvilke overbevisninger fra vores barndom vi har gjort til vores egne – og så gøre op med, om de stadig skal være gældende for os. Måske synes du, at det er helt i orden at sætte en stegepande med mad på bordet, når du har gæster, når du først tænker over det – selv om du har lært, at det ikke er gode manerer at gøre det. Kan det tænkes, at du har hørt din mor eller far sige det? Undersøg hvilke stemmer du kan have overtaget, og gør op med dem.

Første skridt er i det hele taget at blive opmærksom på, at du lader dig styre af ydre påvirkninger i stedet for at lytte til dig selv. Næste skridt er at øve sig i at lytte til, hvad du gerne vil. Og så føre det ud i livet. Start i det små. Er du i tvivl om noget, så hold det for dig selv, indtil du er klar til at stå fast.

- Hvis du lader dig styre af, hvad andre gør sig af tanker om dig, så husk, at det er okay, at du har lyst til at tjekke alt med andre. Du er ikke forkert af den grund. Men undersøg, hvorfor du gør det. Gør du det af kærlighed til dig selv? Er det godt for dig? Gør du det for at få inspiration og input til at træffe dine egne beslutninger, så er det ikke et problem, så længe det er dig selv, der bestemmer. Men hvis du opdager, at du spørger folk, og at du slet ikke kan mærke, hvad du selv vil, så hold en pause med at spørge, anbefaler Sofia Manning.

Andre tænker ikke det, vi frygter

Ifølge Sofia Manning er det vigtigt at være klar over, at andre har deres egen opfattelse af, hvordan tingene hænger sammen. Så når du beder dem om deres mening, vil de altid svare ud fra deres egne unikke erfaringer, og hvor de selv befinder sig i livet. Derfor er det ikke sikkert, at du kan bruge deres mening til noget som helst.

Vi har det desuden med at tro, at andre tænker det dårligt om os, men det er slet ikke sikkert, at det er sandt.

- Spørg for eksempel andre, om hvad de tænker om dig, for ofte gætter vi uden at vide det. Som regel tænker andre ikke det, vi frygter. Andre mennesker er langt mere nuancerede, end vi tror, siger Sofia Manning.

Et af coachens råd er at finde en anden, der har det samme problem med at gå for meget op i, hvad andre tænker, så man kan støtte hinanden i at finde ud af, hvad man selv vil og stå fast.

Vi har det desuden med at tro, at andre tænker dårligt om os, men det er slet ikke sikkert, at det er sandt.

- Hvis du lader dig styre af, hvad andre gør sig af tanker om dig, så husk, at det er okay, at du har lyst til at tjekke alt med andre. Du er ikke forkert af den grund. Men undersøg, hvorfor du gør det. Gør du det af kærlighed til dig selv? Er det godt for dig? Gør du det for at få inspiration og input til at træffe dine egne beslutninger, så er det ikke et problem, så længe det er dig selv, der bestemmer. Men hvis du opdager, at du spørger folk, og at du slet ikke kan mærke, hvad du selv vil, så hold en pause med at spørge, anbefaler Sofia Manning.

Fjern fokus fra dig selv

Sofia Manning mener, at vores bekymring for andres opfattelse af os viser, at vi har et overdrevet fokus på os selv. Vi lider, når vi bliver for selvoptagede. Vi har det med at tro, at andre lægger meget mere mærke til alting ved os, end de gør. Derfor kan det være en god idé at sige til sig selv: Så vigtig er jeg heller ikke.

- Måske er der ingen, der lægger mærke til, at vores hår ikke sidder, som vi synes, det skal, for der er så meget andet, der kræver de andres opmærksomhed. Så sig til dig selv, at du ikke er så vigtig, og at du kan tillade dig at give lidt mere slip.

Sofia Manning anbefaler, at du, i stedet for at fokusere på hvad andre tænker om dig, begynder at gøre dig tanker om dem.

- Vær nysgerrig. Øv dig i at se gennem dine egne briller og ikke gennem andres. Når du for eksempel selv hader at komme for sent og går meget op i, hvad andre mon tænker om dig, så skift fokus, og læg mærke til hende, der altid kommer for sent. Vær nysgerrig – gad vide hvordan det er for hende, når hun er ligeglad med at komme for sent, siger coachen.

Så hvad vinder vi ved at gå mindre op i, hvad andre tænker?

- Vi vinder os selv, vores egen frihed og retten til at leve vores eget liv. Vi vinder retten til at være os selv på godt og ondt, siger Sofia Manning.

Sådan gør du dig fri

  1. Skab bevidsthed om, at du har problemet. Beslut dig for, at det skal være anderledes.

  2. Indse, at en af grundene til, at du går op i andres mening, er, at du har givet din egen autoritet væk.

  3. Reflekter nu over, om du kun har lyst til at give slip på dit mønster, men ikke tør. Eller om du er parat til at give slip.

  4. Hvis du er bange for at give slip, så spørg dig selv: Hvad er det værste der kan ske, hvis jeg begynder at gå op i, hvad jeg selv tænker i stedet? Hvad er jeg bange for? Der ligger som regel en frygt nedenunder. Måske er du bange for at blive set på som en taber, eller du er bange for at blive forladt eller glemt. Arbejd med din frygt.

  5. Hvis du beslutter dig for at give slip, så øv dig i at være til stede lige nu. Er andres mening vigtig for dig lige nu? Næste gang du føler, at du går overdrevet op i, hvad andre synes om dig, så kom tilbage til nuet. Og spørg dig selv: Er det vigtigt lige nu? Hvis nej, så giv slip. Hvis ja, spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske, hvis jeg giver slip på tanken?

  6. Husk, at frygten for, hvad andre tænker, bor i dine tanker. Det er blot tanker. Og dine tanker kan du lade passere forbi uden at lave et unødvendigt drama ud af dem.

  7. Få hjælp af en coach, psykoterapeut eller en psykolog, hvis du på egen hånd har svært ved at ændre på din optagethed af, hvad andre tænker om dig.

Kilde: Sofia Manning

Mere om det mentale helbred

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.