Gå til hovedindhold
kontakt
Noget på Hjerte?

Fravalg af sociale medier: ”Jeg kunne ikke tænke på andet end likes”

Hun følte sig mere til stede i den virkelige verden, men blev stadig kritiseret af sine venner over at være forsvundet fra den digitale. For 26-årige Alia Rønsholdt Svensson var det svært at give fuldstændig slip på de sociale medier, men i løbet af de sidste otte år, har hun ikke savnet dem.

- Er du er gået under jorden?, lød det fra en af veninderne, da Alia Rønsholdt Svensson for otte år siden mødtes med vennegruppen til en brunch, efter at have slettet sine profiler på de sociale medier.

Alia Rønsholdt Svensson havde aldrig rigtig haft det godt med sig selv på hverken Facebook eller Instagram, så hun besluttede derfor som 18-årig at trække stikket på de sociale medier. Selvom det for mange kan være en god ide at reducere sin skærmtid, var det for Alia Rønsholdt Svensson svært ikke at tage de negative følelser med sig, efter hun vendte det digitale fællesskab ryggen.

- Jeg skammede mig over, at alle var på det og elskede det, så hvorfor kunne jeg ikke synes, at det var sjov?, husker hun, at hun spørger sig selv efter at have taget en beslutning, der, især for hendes jævnaldrende venner, virkede meget drastisk.

Lyt med her

Selvom det at skære de sociale medier fra også føltes grænseoverskridende for Alia Rønsholdt Svensson, så var det for hende også et opgør med det sociale pres, der opstår i den virkelige verden, når det kommer til unges digitale tilstedeværelse.

Allerede da hun som 13-årig fik en profil på Facebook, mærkede Alia Rønsholdt Svensson nemlig, hvordan det sociale spil på platformene havde en negativ effekt på hendes humør og selvværd, og da hun senere i sine teenageår startede på Hf-enkeltfag, var det derfor også uden en Instagramprofil.

Men også dengang skabte hendes stille fravalg af Instagram undren hos de nye klassekammerater, og derfor fortæller Alia Rønsholdt Svensson også, hvordan hun måtte bukke under for det sociale pres og oprette en profil, efter flere gange at være blevet stillet spørgsmålet:

- Det er virkelig weird, at du ikke har en Instagram profil, skal du ikke have det?

Minderne gik i stykker

Selvom vennernes pres forsvandt i den virkelige verden, var det som om presset voksede i den digitale. Med sin nye Instagram profil matchede hun nu de nye klassekammerater, men Alia Rønsholdt Svensson følte stadig ikke, at hun var lige så god som de andre, fortæller hun.

- Jeg kunne ikke tænke på andet end de likes. Hvis jeg ikke fik nok likes, synes jeg bare det var så pinligt og skamfuldt, og jeg følte at jeg ikke var noget værd. Jeg synes det var pinligt at andre kunne se, at jeg ikke havde fået nok likes, husker Alia Rønsholdt Svensson.

Udover at telefonen nu var lidt mere ligesom de andres, begyndte hendes adfærd på de sociale medier også at ligne vennernes, fortæller Alia Rønsholdt Svensson. Det handlede nemlig meget om udseende, og derfor føltes hvert eneste manglende like også som en direkte kritik.

Alia Rønsholdt Svensson er i dag 26 år og bor hos sine forældre i Taarbæk og egentlig har hun mange gode minder forbundet med sin barndom nord for København.

Hun husker, hvordan hun tog med veninderne ud i den lokale skov, for at tage flotte portrætter i efterårets visne blade og naturens rødlige farver, men hun husker også, hvordan minderne gik i stykker, da hun kom hjem på teenageværelset, og ville dele billederne med sine følgere via de farverige apps på hendes telefon.

Hun fik ikke nogen beskeder, der gjorde hende ked af det, og der var ingen tarvelige kommentarer på de billeder hun delte af sig selv, men for Alia Rønsholdt Svensson var det stadig som om, at hun aldrig var god nok til de høje standarder som blev lagt på Facebook og Instagram.

Selvom hun mest af alt havde lyst til at slukke for livet online, var hun dog stadig bange for, hvad folk ville tænke i den virkelige verden, mindedes hun.

- Det var megastressende, men det var jo bare så normalt at være på, at jeg på en eller anden måde bare blev ved. Jeg følte umuligt, at jeg kunne stoppe med det, fordi det følte jeg, at folk ville synes, var vildt mærkeligt, fortæller Alia Rønsholdt Svensson.

Under jorden eller ud i verden?

Alia Rønsholdt Svensson er gæst i denne episode af podcasten ’Noget på Hjerte?’, som inviterer unge danskere ind til en samtale om en svær periode af deres liv. Derfor deler medvært og psykolog, Neela Maria Sris, også en indsigt fra psykologiens verden, der kan give noget afklaring til de mange unge, der, ligesom Alia Rønsholdt Svensson, har det svært med de sociale medier.

- Der er virkelig forsket meget i det, og vi ved, at ens humør og velbefindende daler. Det går simpelthen i en negativ retning, når man er på de sociale medier. Helt generelt er der en enighed om at det påvirker ens selvværd og ens humør i en negativ retning, fortæller Neela Maria Sris.

Alia Rønsholdt Svensson nikker genkendende til de negative følelser, der er forbundet med Facebook og Instagram, men på trods af at hun ved, at mange unge ligesom hende har et dårligt forhold til de sociale medier, tror hun, at frygten for at gå glip af alt det der foregår i den digitale virkelighed, får dem til at blive på platformene.

- Jeg tror også mange føler, at man er til stede, ved at være på de sociale medier, for så ved man hvad der sker med folk, men det er jo et faktum, at man er mere til stede i virkeligheden, hvis man ikke hele tiden sidder på sin telefon, mener Alia Rønsholdt Svensson, der i sin fritid også arbejder som frivillig i en idrætsforening for psykisk sårbare unge.

Neela Maria Sris kan kun give hende ret, eftersom hun også oplever at frygten for at blive ekskluderet fra fællesskabet fylder meget hos de unge, der besøger hendes psykologpraksis. Derfor roser hun også Alia Rønsholdt Svensson for at tage afstand fra den digitale verden, især fordi mange unge har svært ved at gøre det samme.

- Du er ikke gået under jorden. Du er gået ud i verden, bekræfter Neela Maria Sris.

Inviteret på SMS

I dag er det over otte år siden, at Alia Rønsholdt Svensson slettede sine profiler på de sociale medier. Hun husker tydeligt, hvordan den første periode var forbundet med en masse tvivl og usikkerhed, men som tiden gik, fik hun også anerkendelse af sine venner, og det har, modsat livet på sociale medier, hjulpet på hendes selvværd.

- Det er mærkeligt fordi, jeg har egentlig ikke været en person, der har haft det bedste selvværd i mit liv, men jeg havde på en eller anden måde en selvtillid med den beslutning, fortæller Alia Rønsholdt Svensson.

På trods af at være uforstående for hendes beslutning i starten, begyndte hendes venner at tilpasse sig Alia Rønsholdt Svenssons behov, og derfor føler hun sig stadig som en stor del af det virkelige fællesskab, selvom hun i mange år ikke har været en del af det digitale.

Hendes frygt for at misse ud på invitationer til facebookbegivenheder med fester og fødselsdage fyldte nemlig meget for Alia Rønsholdt Svensson i starten af hendes liv uden sociale medier, men det har vist sig at hendes venner ikke har glemt hende, bare fordi invitationen nu skal sendes over SMS.

For Alia Rønsholdt Svensson er livet blevet bedre uden de sociale medier, men det er stadig vigtigt for hende at understrege, at det vigtigste man kan gøre, er at mærke efter, hvad den digitale virkelighed gør ved en. Derfor giver hun afslutningsvis også et godt råd med til alle dem, der måske har haft det ligesom hende.

- Alle skal gøre det, som er rigtigt for dem, om det så er at være på sociale medier eller ej, men jeg vil gerne belyse, at jeg er ikke på de sociale medier, og jeg vil gerne være en som folk kan tænke på og sige: Okay, hun kan godt gøre det, så kan jeg også, afslutter Alia Rønsholdt Svensson.

Hovedtelefoner

Lyt til 'Noget På Hjerte?'

Podcasten hvor unge får taletid og fortæller om noget svært, de har gået igennem eller står midt i. Lyt med, når vært Ida-Sophia sammen med psykolog Neela Maria Sris i hvert afsnit sidder klar til at hjælpe en gæst lidt på vej.