Gå til hovedindhold
kontakt

Derfor skal du vaccineres mod hepatitis A og B før rejsen til Thailand

Thailand er et af danskernes foretrukne rejsemål, men også et af de områder, hvor der er høj smitterisiko for hepatitis A og B. Læs her, hvad hepatitis egentlig er, og hvorfor du skal vaccineres.

Vi har været på gaden for at stille danskerne spørgsmålet: Bør du vaccineres mod Hepatitis B, hvis du rejser til Thailand. Hør, hvad de svarer i filmen her.

Hepatitis er latinsk for leverbetændelse og skyldes infektion med en hepatitis-virus. Virussen findes i typer fra A til E, og de mest udbredte er hepatitis A, B og C. Hver variant spredes og påvirker kroppen på forskellig vis.

Hepatitis er globalt udbredt, men der er højest risiko for smitte i udviklingslande som Asien, Afrika og Sydamerika, hvor der er områder med lav hygiejne.

I Thailand er det hepatitis A og B, du skal vaccineres mod. Men ikke nødvendigvis begge vacciner – det afhænger af dit helbred og din rejse. Hepatitis A smitter gennem vand og ubehandlede fødevarer. Derfor anbefales det, at du altid uanset længden på din rejse vaccineres mod hepatitis A. Selv om den ikke kan udvikle sig til en kronisk sygdom, kan sygdomsforløbet være en ubehagelig oplevelse.

Hepatitis B vaccinen anbefales til dig, der er i risikogruppe eller planlægger en længere rejse til et område med høj smitte. Hepatitis B smitter gennem inficeret blod og kropsvæsker, som kommer ind i kroppen blandt andet ved seksuel kontakt. Virus kan også overleve uden for kroppen og smitte via størknet blod på brugt barbergrej med videre, og selv om kun cirka 30 procent af smittede voksne udvikler symptomer, kan hepatitis B udvikle sig til alvorlig sygdom som leverbetændelse.

Kilder: vaccineportalen.dk, Læger uden Grænser, blivvaccineret.dk, netdoktor.dk, sundhed.dk, sundhedsstyrelsen

Sådan bliver du vaccineret

Du får dine vaccinationer hos din egen læge eller på en vaccinationsklinik. Husk at tjekke, i hvor god tid inden afrejse, du skal have vaccinen.

Er du medlem af "danmark" i en tilskudsberettiget gruppe, kan du få 50 % i tilskud til vaccinationer. Er du mellem 16 og 25 år er tilskuddet 75 %.