Gå til hovedindhold
kontakt

Hvad kan du bruge en privat jordemoder til?

Er du gravid, eller har du lige født, kan du som medlem af ”danmark” få tilskud til en privat jordemoder. Men hvad kan du egentlig bruge en privatpraktiserende jordemoder til? Det fortæller jordemoder Anne Ruby dig her.

Det strømmer ind med lys i det kæmpestore, hvide rum med trægulv, hvor privat jordemoder Anne Ruby og hendes kollegaer holder fødselsforberedelse for gravide. Et rum, de har skabt for at gravide kan have et sted, hvor de får ro til at mærke sig selv og alle de forandringer, der foregår i deres krop. Det lyder måske lidt som luksus – men den opmærksomhed fortjener gravide, hvis du spørger Anne Ruby, der har arbejdet som privat jordemoder de seneste 15 år.

Der er mange ting, vi kan tage livtag med, og jeg har mulighed for at skabe et dybt forløb, hvor den gravide lærer noget om sig selv.

Hun elsker sit arbejde, hvor hun guider gravide gennem en vellykket graviditet og fødsel på deres egne præmisser. En jordemoderkonsultation i det offentlige er typisk på 15 til 20 minutter, og det er i mange tilfælde helt tilstrækkeligt. For de kvinder, hvor det ikke føles nok, kan en privat jordemoder være et alternativ. Anne Rubys konsultationer er på 75 minutter hver gang. Den ekstra tid kan gøre den forskel, at man kommer lidt tættere på graviditeten – og lidt mere rundt om den.

"Hos en privat jordemoder er der en anden tid til ro og fordybelse, hvis man har behov for det. Jeg laver selvfølgelig det obligatoriske jordemodertjek som at tjekke hjertelyd, og ser hvordan barnet ligger, men vi taler også om alt det andet, der fylder hos den gravide,” forklarer Anne Ruby.

Der er altså med andre ord plads til andet end et sundhedstjek. Som gravid kan du have mange spørgsmål og bekymringer, som har brug for et par kompetente lyttende ører. Må jeg gerne løbe, som jeg plejer? Er hjemmefødsel en god ide? Kan jeg overhovedet finde ud af at være nogens mor?

Fotokreditering: Stine Heilmann

Den gravide lærer noget om sig selv

Der er mange grunde til, at en gravid kommer ind ad døren hos Anne Ruby. Det kan være på grund af et fysisk eller psykisk traume fra en tidligere fødsel – en dårlig oplevelse, man ikke har lyst til at gå igennem igen – eller en fødselsdepression. Det kan også være, at de ønsker et fødselsforberedelsesforløb, en ekstra scanning eller bare en enkelt konsultation med baby.

For nogle giver det en stor tilfredshed og færre komplikationer i både graviditet og fødsel at have den samme jordemoder hele vejen igennem.

Men der kommer også kvinder, som har ondt i bækkenet, lider af kvalme eller måske er pressede på arbejdet og bekymrede, fordi de har hørt, at stress er dårligt for barnet.

”Der er mange ting, en privatpraktiserende jordemoder kan tage livtag med, og jeg mærker en mulighed for at skabe et dybt forløb, hvor den gravide lærer noget om sig selv. Der er nemlig stort potentiale for udvikling, fordi man er så åben og nysgerrig som gravid, og det potentiale er fantastisk at folde ud,” forklarer Anne Ruby.

Lyt til Anne Ruby, der fortæller lidt om, hvordan hun forbereder gravide til fødslen.
Lyt til Anne Ruby, der fortæller lidt om, hvordan hun forbereder gravide til fødslen.

0:00

0:00

For eksempel taler Anne Ruby med de gravide om deres egen barndom, fordi moderskabet er en begyndelse til en lang rejse ind i din egen historie. Og måske er der traumer, du kan gøres opmærksom på, inden du står med baby i favnen. Har du måske selv fået lov at græde længe uden at blive taget op som barn, vil du have sværere ved babygråd, når du selv bliver forælder. Og måske vil den viden netop kunne gøre en afgørende forskel for, hvordan den første tid bliver for dig.

Fotokreditering: Stine Heilmann

Samme jordemoder hele vejen?

Anne Ruby har mange klienter, der går til jordemoder i det offentlige, og bruger hende som et supplement, men hun har også klienter, som har brug for at have den samme jordemoder hele vejen. Her er relationen mellem jordemoder og kvinde vigtig, fortæller hun. For det er vigtigt at føle sig tryg – ikke bare fordi det føles bedst, men fordi der er fysiologiske fordele.

”Det kan være en fordel. For nogle giver det en stor tilfredshed og færre komplikationer i både graviditet og fødsel at have den samme jordemoder hele vejen igennem. En privat jordemoder som mig hjælper både med hjemmefødsler og fødsler på hospitalet,” fortæller Anne Ruby.

Lyt til Anne Ruby, der laver en afspændende visualiseringsøvelse til gravide, som kan være god at øve sig på inden fødslen.
Lyt til Anne Ruby, der laver en afspændende visualiseringsøvelse til gravide, som kan være god at øve sig på inden fødslen.

0:00

0:00

Måske har du også behov for at vende nogle ting, når den lille er kommet til verden. Efter fødslen tilbyder mange private jordemødre også konsultationer, ammevejledning og efterfødselsforløb.

Fotokreditering: Stine Heilmann

Om jordemoder Anne Ruby

Anne Ruby er uddannet jordemoder fra Jordemoderskolen i København i 2004. Har arbejdet både offentligt og privat og forløst børn både på hospital og i eget hjem. Har arbejdet som privat jordemoder de seneste 15 år. Anne er selv mor til tre børn.

Anne Ruby. Foto: Stine Heilmann

Jordemoderens 3 bedste råd til dig, der er gravid

  1. Ær din tilstand

    Giv dig selv flere pauser, og øv dig i at lytte til, hvad din krop har brug for. Alt, hvad du kan lære om selvkærlighed i graviditeten, kommer godt tilbage efter fødslen, i dit liv som mor.

  2. Forbered dig på fødslen

    Selv om “kvinder altid har født børn”, vil det give dig ro og selvtillid og en evident nemmere fødsel.

  3. Vær så meget som muligt i naturen

    Undersøgelser viser, at vi når vi er i naturen, får vi lavere blodtryk, dybere åndedræt og færre stresshormoner i kroppen. Alt sammen til gavn for både dig og baby.

Tilskud fra "danmark"

Som medlem af "danmark", får du tilskud til privatpraktiserende jordemoder, hvis du er medlem af Gruppe 5, 1 eller 2 før, under og efter fødslen. Det gælder blandt andet individuel konsultation, fødselsforberedelse og selve fødslen.

Dine børn kan blive gratis medforsikret

Når du er medlem af "danmark", kan dine børn blive medforsikret. Helt frem til dine børn fylder 16 år, får de samme tryghed som dig - uden det koster ekstra.

Er der forskel på en privat og en offentlig jordemoder?

Den private og den offentlige jordemoder har den samme uddannelse og er begge omfattet af sundhedsloven, der sørger for, at kvaliteten af deres arbejde er ens. En jordemoder er uddannet til at have med gravide, der er sunde og raske at gøre – ellers kommer der også en fødselslæge ind over forløbet - og en jordemoder arbejder efter et såkaldt cirkulære, der opstiller nogle rammer for arbejdet. Du betaler ikke selv for en jordemoder i det offentlige system, hvor du er berettiget til fem til seks jordemoderkonsultationer. Hvis du ønsker en privat jordemoder, skal du selv betale for det, men du kan får tilskud fra ’danmark’, hvis du er i en tilskudsberettiget gruppe.

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", får du tilskud til tandlæge, briller, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist, jordemoder og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask. Du kan hurtigt få brug for "danmark"s mere end 350 forskellige tilskud.

Bliv medlem
Badminton spiller