Gå til hovedindhold
kontakt

Kom godt igennem din første graviditet

Hør Simone fortælle ærligt om sin første graviditet og de mange tanker og følelser, der følger med. Læs også jordemoderens syv gode råd til dig, der venter dit første barn.

Simone var netop på vej i byen for at drikke vin med veninderne, da hun fandt ud af, at hun var gravid. Hør Simone fortælle om sin første graviditet, om de følelser og forventninger hun har til fødslen og til at måde sin søn for første gang.

1. Moderskabet begynder i graviditeten

Allerede mens dit barn ligger inde i maven, kan du begynde at skabe en relation imellem jer. Prøv at lægge en hånd på maven, og mærk barnets bevægelser og rytme. Ved at have den opmærksomhed kan du lære dit barn at kende gennem graviditeten.

2. Det er ikke piveri at stole på din krop

Du skal hellere holde af din graviditet end at holde den ud. Så hvis de forandringer, din krop gennemlever i løbet af graviditeten, bliver udfordrende, så lyt til din krop, og bed om hjælp frem for at bide udfordringerne i dig. Det kan for eksempel være varig kvalme, krampe i benene, ondt i ryggen osv.

3. Snak om fødslen med din fødselspartner

Det kan være en stor fordel, at du inden fødslen har snakket med din fødselspartner om, hvor dine styrker og udfordringer ligger, og især hvor du kunne forestille dig at have brug for støtte i løbet af fødslen. På den måde er partneren bedst muligt forberedt på at håndtere og hjælpe dig i fødselssituationen.

4. Del dine forventninger med jordemoderen

Skriv for eksempel en lille note til jordemoderen om dig, dine ønsker, særlige hensyn eller forventninger til fødslen. På den måde hjælper du jordemoderen med at skabe de bedste rammer for din fødsel.

5. Husk bevægelser og stillingskift under fødslen

Under fødslen kan man godt komme til at glemme at bevæge sig og skifte stilling. Her kan det være godt, at din fødselspartner hjælper dig med at huske på det, for bevægelser og stillingskifte understøtter barnets vej gennem fødselskanalen – hvilket også kan gøre fødselsprocessen hurtigere.

6. Tal om forældreskabet inden fødslen

Det, du forestiller dig er selvfølgeligt, kan muligvis være fuldstændig ulogisk for din partner. Derfor er det en god idé at forventningsafstemme den første tid med barnet – før I står midt i det. Det kan være alt fra jeres tanker og forestillinger om barsel, nattepusling og om, der skal ro eller fart på i hverdagen.

7. Fysiologiske processer kræver tid og tålmodighed

Det tager tid at lære sit barn at kende, og særligt ved amning er tid og tålmodighed afgørende. Amning kan tage flere uger at få op at køre og kræver vedholdenhed. Det betyder ikke, at der er noget galt, men sandsynligvis at du er helt almindelig som de fleste.

Ekspert: Tina Winther, jordemoder og indehaver af Mamaprofylax

Tag imod den hjælp, du kan få

Har du brug for at snakke med en jordemoder enten før eller efter din fødsel, kan du finde hjælp hos den jordemoder, der allerede følger dig, eller du kan supplere med en privat jordemoder.

Tilskud fra "danmark"

Som medlem af Sygeforsikringen ’danmark’ kan du få tilskud til en privat jordemoder, når du er medlem af en tilskudsberettiget gruppe.

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", får du tilskud til tandlæge, briller, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist, jordemoder og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask. Du kan hurtigt få brug for "danmark"s mere end 350 forskellige tilskud.

Meld dig ind
Badminton spiller