Gå til hovedindhold
kontakt

Myter om tænder og tandpleje

Har du også hørt, at fluor i tandpasta er skadeligt? Så er du ikke alene. Myter og vandrehistorier om tænder og tandpleje har det med at gribe om sig, og det er ikke alle, du skal tro på, for det kan gå ud over din tandsundhed.

Hør Esben, der er lektor ved Tandlægehøjskolen, fortælle om forskellige myter - og hvad der er op og ned i dem. Passer det for eksempel, at tyggegummi er godt for din mundhygiejne?

0,58 sekunder. Så ”lang” tid tog det Google at finde hele 240.000 resultater på spørgsmålet, om fluor er giftigt. Og lad os bare slå fast: Fluor, i de små mængder der er i tandpasta, er ikke farligt – til gengæld er det effektivt til at forhindre huller i tænderne. Ikke desto mindre er der mennesker, der ikke vil bruge fluor i tandpasta, fordi de mener, det er skadeligt.

Hvis man derimod ikke passer sine tænder og bliver væk fra tandlægen, så bliver det selvforstærkende både ift økonomien og ubehaget.

”Vi møder mange sundhedsopfattelser blandt andet om tænder, som ikke stemmer overens med vores anbefalinger. Lige præcis den om fluor i tandpasta er vi ikke så glade for. Men som behandler er vi nødt til at acceptere andre verdensbilleder og arbejde udenom. Vi kan give gode råd og vejledning, men i sidste ende er det er op til folk selv, hvad de vælger at tro på,” siger Esben Boeskov Øzhayat, som er lektor ved Tandlægehøjskolen, Københavns Universitet.

De største barrierer

Nogle af de opfattelser, der især forhindrer folk i at sætte sig i tandlægestolen, er økonomi og ubehag.

”Rigtigt mange har den opfattelse, at det bliver alt for dyrt, eller det er ubehageligt og gør ondt. Sådan er det da også nogle gange, men langt fra altid,” siger Esben Boeskov Øzhayat og fortsætter:

”Hvis man går oftere til tandlæge og dermed gør en forbyggende indsats, så når det sjældnere at blive rigtigt dyrt eller rigtigt ubehageligt. Hvis man derimod ikke passer sine tænder og bliver væk fra tandlægen, så bliver det selvforstærkende både ift økonomien og ubehaget. Det bliver en nedadgående spiral,” siger Esben Boeskov Øzhayat.

3 behandlinger, vi helst vil undgå

  • Rodbehandling

  • Tandudtrækning af fx visdomstænder

  • Proteser

Få tilskud til din tandbehandling

Er du medlem af "danmark", kan du få tilskud til en lang række tandbehandlinger. Se hvilke her:

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", får du tilskud til tandlæge, psykolog, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask.

Bliv medlem
Badminton spiller