Gå til hovedindhold
kontakt

Derfor er hjemmefødsler fordoblet de seneste 10 år

Flere og flere gravide vælger at føde hjemme. Gennem de sidste 10 år er antallet af hjemmefødsler steget med tre procent, og selv om det ikke lyder af meget, er det en fordobling – og i stadig stigning. For det handler rigtigt meget om tryghed, kontrol og jordemoderens udelte opmærksomhed.

Hør danskernes svar på, om de tror, at antallet af hjemmefødsler er fordoblet de sidste 10 år

Der er ikke siden 1984 lavet konkrete undersøgelser af gravide kvinders ønsker til fødsel. Men jordemødrene er i det store hele enige, når de bliver spurgt om, hvorfor flere og flere gravide med forventede ukomplicerede fødsler vælger at føde derhjemme: Det handler om tryghed.

Vidste du, at hormonet oxytocin er vigtigt for ve-produktionen?

Både den gravide og hendes partner ser fordele i at flytte fødslen væk fra fødegangen og hjem i eget hjem. Kvinderne oplever, at de tager fødslen i egen hånd. Når de føder hjemme, har de jordemoderens udelte opmærksomhed. Her er ro og tryghed, hvilket udover oplevelsen giver kroppen bedre betingelser for dannelsen af hormonet oxytocin, der er vigtige for ve-produktionen. Og så gør hjemmets vante rammer det også nemmere for fødselspartneren at hjælpe til under fødslen.

Der er dog fortsat mange gravide, som vælger at føde på hospital, hvor læger og udstyr er inden for rækkevidde. Det forklarer, at det trods alt endnu ’kun’ er tre procent, der vælger at føde hjemme.

Kilder: jordemoderforeningen, gravid.dk, jordemoderuddannelsen (University College), Min Barsel, Region Hovedstaden, dr.dk, jv.dk, tv midtvest, tvsyd,

Flere gode råd til dig, der er gravid

Snak dine ønsker til fødslen igennem med din jordemoder. Eller find en privat jordemoder her

Er du medlem af en tilskudsberettiget gruppe i "danmark", kan du få tilskud til konsultationer hos en privat jordemoder

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", får du tilskud til tandlæge, briller, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist, jordemoder og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask. Du kan hurtigt få brug for "danmark"s mere end 350 forskellige tilskud.

Bliv medlem
Badminton spiller