Gå til hovedindhold
kontakt

Derfor misser hver fjerde dansker tandbørstningen

Både træthed, dovenskab og glemsel får skylden, når vi lader tandbørsten stå. Men en sund mundhygiejne handler om mere end rene tænder.

Hør danskernes svar på, om vi er gode nok til at huske tandbørsten.

En undersøgelse fra 2020 viser, at en fjerdedel af os danskere dropper tandbørstningen mindst én gang om ugen, og det er især de unge mellem 18 og 24 år, som trækker gennemsnittet op. Her er det nemlig op mod halvdelen, der hver uge skipper én af de daglige 2x2 minutter.

Det er primært træthed, som den største årsag til manglende tandbørstning efterfulgt af dovenskab og glemsel. Og det er som oftest den sidste omgang med tandbørsten, de fleste springer over. Men faktisk er det netop aftentandbørstningen, som er den vigtigste at huske. Det skyldes, at spytflowet mindskes om natten, så munden bliver mindre selvrensende og dermed mere udsat for madrester, som kan føre til huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

Vidste du, at det er tandbørstningen om aftenen, der er den vigtigste?

De flest af os kender godt historierne om Karius og Baktus og ved, at mundhygiejne er vigtigt. Faktisk er munden et bakterie-paradis for dannelse af plak allerede efter én glemt tandbørstning. Plakken dannes umiddelbart efter et måltid og sætter sig både på tænder og tandkød. Når plakken forkalkes af spyt, kan den udvikle sig til tandsten, som igen kan føre til tandkødsbetændelse og paradentose.

Hvad op mod halvdelen af os dog ikke ved er, at sund mundhygiejne kan have en direkte sammenhæng med vores generelle helbred. Betændelse i tænder og mund kan blandt andet have en negativ påvirkning på diabetes, leddegigt, hjerte-kar-sygdomme og forværre betændelsestilstande i kroppen, heriblandt i hjerteklapperne. Mindre alvorlige følger af tandproblemer kan være hovedpine og muskelspændinger. Så husk lige tandbørsten …

Kilder: Tandlægeforeningen, Voxmeter, Ritzau (Mindshare), Kois Center, avisen.dk

Kvinde smiler

Få ekspertens gode råd

Har du brug for en tandlæge, kan du finde en i nærheden af dig:

Er du medlem af "danmark" i en tilskudsberettiget gruppe, kan du få tilskud til tandbehandling.

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", får du tilskud til tandlæge, psykolog, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask.

Bliv medlem
Badminton spiller