Gå til hovedindhold
kontakt

Hvad kan du bruge en fysioterapeut til?

Sportsskader, museskader, rygproblemer eller genoptræning efter sygdom og operation. Har du helt styr på, hvad en fysioterapeut egentlig kan gøre for dig? Læs med her, hvor fysioterapeut Thomas Hyldgaard fortæller, hvad han typisk hjælper sine patienter med.

Når du træder ind ad døren i Thomas' klinik, der ligger på første sal i hjertet af Randers, føles det næsten som om, du allerede har fået det lidt bedre. Lyset strømmer ned gennem ovenlysvinduerne, og kliniksekretærerne i receptionen tager godt imod dig, inden du bliver sendt ind til behandling hos klinikejer Thomas Hyldgaard eller en af de andre fysioterapeuter.

– Som fysioterapeuter har vi speciale i menneskets bevægeapparat, og vi arbejder med kroppens muskler, led, knogler og nervesystem for at lindre smerter og forbedre din funktion og bevægelse, forklarer Thomas Hyldgaard.

I klinikken ser han alle typer af skader på bevægeapparatet. Det kan være alt lige fra et dårligt knæ til sportsskader, rygproblemer, genoptræning efter sygdom eller operation, tennisalbue, museskader og smerter i alle dele af kroppen.

– Vi kigger på hele kroppen, og vi tager os god tid til at finde årsagen til skaden. En knæskade kan sagtens skyldes noget helt andet som for eksempel en skævhed i hoften, og så nytter det ikke noget kun at behandle knæet, forklarer Thomas Hyldgaard.

Få tid så hurtigt som muligt

Som medlem af ”danmark” kan du få tilskud til behandling med fysioterapi – også selv om du ikke har en henvisning fra din læge. Se tilskud og betingelser

Tiden er afgørende, når det gælder behandling af akutte skader, så det bedste er at komme så hurtigt i gang med behandlingen som muligt.

– Jo længere tid, du går med din skade, jo mere komplicereret kan dit behandlingsforløb blive, forklarer Thomas Hyldgaard.

Det første besøg hos en fysioterapeut er en indledende undersøgelse, information og behandling, hvor I sammen laver en behandlingsplan, som kan justeres løbende. For én behandling er sjældent nok. Thomas Hyldgaard giver i gennemsnit syv behandlinger, men det kommer meget an på, hvad der er sket, hvor mange smerter du har, og hvor lang tid du har gået med dine smerter.

Selve behandlingen er også meget individuel og kan bestå af alt lige fra træningsøvelser til manuel behandling, ultralyd og mobiliseringer.  

– Vi vil gerne, at patienterne har det markant bedre, allerede når de går ud ad døren efter første behandling og markant bedre efter tre til fire behandlinger, fortæller Thomas Hyldgaard.

Træn videre hjemme

Fysioterapi foregår ikke kun i mødet med fysioterapeuten. Der venter også lidt hjemmearbejde, hvis du gerne vil øge chancen for at blive hurtigere smertefri.

– Du vil for det meste blive udstyret med nogle simple trænings- eller bevægeøvelser, som du skal udføre derhjemme, inden du møder op til den næste aftale. Når du også selv laver noget derhjemme, kan vi fortsætte behandlingen derfra, så du i sidste ende kommer hurtigere i mål, fortæller Thomas Hyldgaard.

Det skal du vide, når du første gang skal til fysioterapeut

Medbring dit eget lagen og sundhedskort
Skulle du glemme, så kan du nogle steder købe et engangslagen eller leje et lagen.

Medbring beskrivelse fra egen læge
Jo flere oplysninger du kan give, jo bedre kan fysioterapeuten målrette sin behandling.

Vær indstillet på at træne derhjemme
Træning og bevægeøvelser er en grundsten i fysioterapi, så du kan godt forvente lidt hjemmearbejde.

Kilde: Thomas Hyldgaard, fysioterapeut Cert.MDT

Om fysioterapeut Thomas Hyldgaard

Thomas er uddannet fysioterapeut Cert.MDT, uddannet akupunktør og har taget ekstra Mckenzie-uddannelse i behandling af gener i nakke og ryg. Han ejer en klinik i Randers.

Fysioterapuet Thomas HyldgaardThomas Hyldgaard, fysioterapeut

Sådan får du tilskud

Sygeforsikringen "danmark" giver tilskud til fysioterapi udført af en autoriseret fysioterapeut. Du behøver ikke en henvisning fra egen læge, så længe kravene til behandlere, årsag og behandling for at få en lægehenvisning er opfyldt.