Gå til hovedindhold
kontakt

Hvad kan du bruge en psykolog til?

Som medlem af "danmark" kan du få tilskud til psykologhjælp, men ved du egentlig helt præcist, hvad en psykolog kan gøre for dig? Læs med her, hvor psykolog Maja Vain Gilbert fortæller, hvad hun typisk hjælper sine klienter med. Og hvordan det foregår.

Hvis du forestiller dig, at en psykolog holder til i et koldt lokale med en kedelig briks, bliver du positivt overrasket, når du træder ind ad døren i den hyggelige kælderlejlighed på Vesterbro i København.

Alene det at et andet menneske rummer den måde, man føler og har det på, kan være helende.

Her er nemlig både New Yorker-væg af støbejern og glas, en lille bar på hjul med te, kaffe og økomælk – og pæne, bløde sofaer. Det føles som en dagligstue. Ikke mindst på grund af imødekommende Maja Vain Gilbert, der i en pause mellem to klienter, har sagt ja til at fortælle om sit job som psykolog.

– Jeg kan godt lide at kunne hjælpe mennesker, der har det svært. Vores psyke er fantastisk, og jeg har en umættelig nysgerrighed på andre mennesker, for vi har hver især så mange grunde til at handle og føle, som vi gør, og det, synes jeg, er spændende, fortæller hun. I 2014 stiftede hun den klinik, som har hjemme i kælderlokalerne. UngTerapi, hedder det, og her er alle psykologerne specialiserede i unge.

Maja fortæller, at det blandt andet er unge med depression og angst, der møder op i hendes klinik. Men det kan også være, at du tvivler på de store livsvalg i 20’erne, at du mangler værktøjer til at komme dig over et break-up, at du føler alt for høje forventninger på dit studie eller, at du har brug for hjælp til at komme igennem dine forældres skilsmisse. Det behøver ikke kun at være de helt tunge udfordringer, du kan få hjælp til hos en psykolog.

Maja er psykolog hos UngTerapi, der holder til i en hyggelig kælderlejlighed på Vesterbro i København. Privat foto

Tilskud fra "danmark"

Som medlem af "danmark" kan du få tilskud til psykologsamtaler Og hvis du er mellem 16 og 25 år, får du faktisk et forhøjet tilskud – også selvom årsagen falder uden for de såkaldte henvisningsårsager.

Sådan foregår et psykologforløb

Et forløb hos en psykolog er forskelligt fra person til person. Hvordan det skal tilrettelægges, kommer an på, hvad du som klient tumler med. Men ofte strækker det sig over en længere periode med samtaler cirka hver anden uge. Og der skal være god tid, når det drejer sig om psyken og den trygge samtale, der skal hjælpe den på vej. Det siger sig selv.

– Jeg har endnu ikke mødt nogen, hvor jeg har tænkt: Okay, det fikser vi på fem samtaler! Det er ofte nogle grundlæggende mønstre, der er opbygget siden barndommen, som skal ud i det åbne for at finde ud af, hvor det går skævt, forklarer Maja.

Så et psykologforløb folder sig altså typisk langsomt ud, så du gradvist finder ud af, hvad det fundamentale problem er. Og du kan sagtens tro, det er én ting, der er galt, men så handler det i virkeligheden om noget helt andet.

Lyt til Maja, der i sin brevkassepodcast ’Radiopsykologerne’ læser et brev op fra en ung, der kæmper med følelsen af depression.
Lyt til Maja, der i sin brevkassepodcast ’Radiopsykologerne’ læser et brev op fra en ung, der kæmper med følelsen af depression.

0:00

0:00

Du kan lytte til hele afsnittet her: https://ungterapi.dk/podcast

Derfor kan det være vigtigt at gå til psykolog og gå i gang med at arbejde med dig selv med åbenhed, nysgerrighed og tålmodighed, forklarer Maja. For forandringer er aldrig lineære, selvom det kunne være dejligt. Men at gå til psykolog kan i stedet nogle gange føles som to skridt frem og et tilbage.

– Det kan godt være hårdt. For du vil blive konfronteret med noget, du længe har gået og gemt væk, og du skal være indstillet på, at du selv skal gøre arbejdet. Jeg kan som psykolog ikke flytte nogen. Jeg kan guide og hjælpe, men det er dig selv, der skal gøre det, siger Maja.

Er en psykolog løsningen for dig?

I sin praksis oplever Maja ofte, at unge kan føle sig utilstrækkelige. De føler ikke, at de gør det godt nok og har måske svært ved at finde en kæreste, synes ikke de er en god nok ven eller de er pressede i skolen. Det kan også være tungere og mere alvorlige ting som sorg eller ensomhed. Men hvis du tumler med noget, hvad er det så, at terapi helt konkret kan gøre for dig som en ven eller forælder ikke kan?

– Vi har alle sammen vores egen måde at reagere på, som vi har opbygget gennem livet. For de fleste fungerer det fint, men for nogen fører det noget negativt med sig. Jeg hjælper mine klienter med at blive bevidste om, hvorfor de reagerer, som de gør – og lære at gøre noget nyt. Du bliver uddannet i din egen psyke, kan man sige.

Som venner eller familie har vi ofte vanskeligt ved at stille spørgsmålstegn ved de ting, vi gør, fordi vi gerne vil bevare relationen til hinanden. En psykolog kan byde ind med en stor faglig viden om forskellige sammenhænge, og det i sig selv kan give ro hos den, der har det svært.

Lyt til Maja, der i sin brevkassepodcast ’Radiopsykologerne’ fortæller, hvordan du kan arbejde med din indre, kritiske stemme.
Lyt til Maja, der i sin brevkassepodcast ’Radiopsykologerne’ fortæller, hvordan du kan arbejde med din indre, kritiske stemme.

0:00

0:00

Hør hele afsnittet og alle de andre i rækken her: https://ungterapi.dk/podcast

Psykologen kan altså ikke ’fikse’ dig. Men hjælper dig med at ’fikse’ dig selv. Og ifølge Maja har samtalerne også en anden fordel.

– Samtalerne kan faktisk være helende i sig selv. Alene det, at et andet menneske rummer den måde, man føler og har det på, kan være helende. Samtalerne skaber et refleksivt rum, hvor der er plads til at lære at rumme ubehaget i stedet for at lade tankerne løbe løbsk.

Maja har lige siddet i de bløde stole og haft en samtale med en klient, der er sygemeldt med stress og depression , hvor de talte om, hvordan hun kunne få det bedre, og hvordan hun bedst kunne komme i gang med at arbejde igen.

Privat foto

– Unge arbejder virkelig hårdt for at føle sig gode nok, og nogen ender med at gå ned med stress mens andre bliver helt handlingslammede og kede af det – og her kan terapien gøre en stor forskel, forklarer Maja.

Om psykolog Maja Vain Gilbert

Maja Vain Gilbert er 33 år, autoriseret psykolog og stifter af klinikken UngTerapi i København, hvor hun arbejder med unge og studerende. Læs mere på ungterapi.dk, hvor du også kan se videoer, hvor Maja fortæller lidt mere om sit virke – eller lyt til hendes brevkassepodcast ’Radiopsykologerne’, der tager så forskellige emner op som ensomhed, angst, depression, parterapi, langdistanceforhold og infertilitet op.

Maja Vain Gilbert. Privat foto.

3 ting du skal vide om psykologhjælp

  1. Vær åben

    Under et psykologforløb finder du stille og roligt ud af, hvad det fundamentale problem er – og det kan sagtens være noget helt andet, end du troede i første omgang.

  2. Det er ikke et quickfix

    Psykoterapi tager tid, så vær indstillet på, at det ikke er noget, der kan løses på en enkelt samtale – eller fem.

  3. Det er hårdt arbejde

    Du vil typisk blive konfronteret med noget, du længe har forsøgt at gemme væk, og det kan godt være hårdt at få frem i lyset. Derudover er det også dig selv, der skal lave arbejdet mellem samtalerne.

Ventetiden på psykologhjælp kan være lang

Hvis du skal tale med en psykolog, er det i nogle tilfælde muligt at få et offentligt tilskud. Det vil sige, at du helt eller delvist får dækket din udgift. Der kan dog være ret lang ventetid til denne form for psykologbehandling. Kan du ikke overskue at vente, kan du vælge en psykolog, hvor du ikke får offentligt tilskud, men selv skal betale for behandlingen.

Og det er her "danmark" kommer ind i billedet

For som medlem af "danmark" kan du få tilskud til psykologhjælp – og som ung mellem 16 og 25 år er tilskuddet forhøjet. Samtidig stiller vi ikke krav om, at årsagen skal falde ind under særlige henvisningsårsager som f.eks. depression og angst. Derfor kan tilskuddet fra "danmark" være et godt alternativ og en måde hurtigere at komme i gang – uanset årsagen til dit behov.

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", får du tilskud til tandlæge, briller, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist, jordemoder og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask.

Bliv medlem
Badminton spiller