Gå til hovedindhold
kontakt

Hvor går du hen, når du har ondt i kroppen?

Det er svært for de fleste at forklare forskellen på en fysioterapeut, kiropraktor og osteopat – og det er helt forståeligt. De tre overlapper nemlig hinanden på en hel del punkter, og alle tre kan som udgangspunkt hjælpe dig med dine smerter i krop, muskler eller led. Så hvem går du til?

Hvis du tænker, at en fysioterapeut laver træningsøvelser, kiropraktoren arbejder med dine led, og en osteopat arbejder holistisk med kroppen, så har du ret… og så alligevel ikke. Det er nemlig alt for forsimplet, og de tre behandlingsformer har lige så mange ligheder som forskelle.

Både fysioterapeuter, osteopater og kiropraktorer har alle styr på menneskets anatomi, og hvordan din krops muskler og led fungerer. De tre behandlingsformer deler ligeledes megen forskning, videnskab og metoder, og du vil ofte møde flere sammenfald i deres behandling, for eksempel øvelser, manuel behandling og mobilisering af led. Men der er også forskelle.

Tre forskelle

Fysioterapeuten gør især brug af manuel behandling og træningsøvelser, der dig hjælper med at genvinde din mobilitet. Har du haft en sportsskade, er det også ofte en fysioterapeut, der hjælper dig.

Kiropraktoren tager sig især af konkrete smerter i muskler og led. Det kan være smerter i ryggen eller ondt i nakken. Frigørelse af fastlåste led er ofte en del af kiropraktorens behandling.

Osteopaten ser holistisk på kroppen og har et særligt fokus på at undersøge og behandle ikke kun de symptomer, du mærker, men årsagen bag. Derudover benytter en osteopat sig af særlige manipulationsteknikker, som er en smertefri behandlingsform, der blandt andet består af ledfrigørelse ved hjælp af små gentagende bevægelser, stræk, præcise tryk og afspænding.

Guide til dit valg

Som sagt findes der ikke en skarp kortlægning af, hvilken behandler du skal vælge, og det kan derfor være en god ide at tale med din praktiserende læge. Det handler nemlig i høj grad om at finde den behandlingsform, der passer til dig. Der er dog et par overvejelser, du kan tage med dig:

  • I samråd med din læge kan du vælge behandler ud fra, hvad I mener vil hjælpe dig bedst

  • Er du i tvivl, så kan det være en idé at kontakte alle tre behandlere, og fortælle dem om dit problem. Spørg hvilken behandling de vil foreslå, hvilken erfaring de har med at behandle netop dit problem, og hvor mange behandlinger de mener, du skal have.

  • Har du gode erfaringer fra tidligere med en behandling, er det en god idé at vælge samme behandling, hvis det samme problem dukker op igen.

Se, hvad du kan få i tilskud

Er du medlem af en tilskudsberettiget gruppe, kan du få tilskud fra Sygeforsikringen "danmark". Se her, hvad du kan få i tilskud, og hvilke betingelser der er for at få tilskud

Er du i tvivl om, hvor du skal finde en behandler, så hjælper vi dig