Gå til hovedindhold
kontakt

7 gode råd til at tackle din eksamensangst

Du ved godt, at det er en del af pakken, når du tager en uddannelse, men alligevel bliver du ramt af nervøsitet og usikkerhed, hver gang eksamensperioden nærmer sig.

For nogle bliver det ikke til mere end uro og rysten på stemmen. For andre udvikler nervøsiteten sig til en regulær angst, der både kan være udmattende og stå i vejen for præstationen.

De høje forventninger

Det er svært at vurdere, hvor mange der har decideret eksamensangst, fordi det ikke er en diagnose i sig selv, men det anslås, at det gælder for 15 til 20 procent af de studerende. Psykolog Malene Klindt Bohni har specialiseret sig i eksamensangst og forklarer, hvad der oftest ligger til grund for eksamensangst.

Når det gælder eksamensangst, handler det typisk om forventninger – både til os selv, men i lige så høj grad om de forventninger, som vi tror, andre har til os.

”Når det gælder eksamensangst, handler det typisk om forventninger – både til os selv, men i lige så høj grad om de forventninger, som vi tror, andre har til os. Især forventninger fra forældre og venner kan spille ind, men typisk er det altså kun vores egne forestillinger, og ikke de reelle forventninger, der får pulsen til at stige,” forklarer psykologen og påpeger, at årsagerne bag angsten faktisk ikke spiller nogen rolle i forhold til at bekæmpe den. Det handler i stedet om at kunne håndtere det, når angsten kommer.

Få psykologens syv råd til at håndtere din angst:

1. Adskil fritid og eksamenstid

Vær meget konkret, når du planlægger din tid, så du ikke hele tiden har følelsen af, at du burde forberede dig mere. For når hjernen går i angsttilstand, vil den hele tiden sige, at du bør læse og forberede dig, men du hverken kan – eller skal – forberede dig 24 timer i døgnet. Når du ser Netflix eller er til håndbold, skal du være til stede i det. Når du så omvendt forbereder dig, skal du holde fokus på det.

2. Gør gode ting for dig selv

Fyld dit lager op med selvomsorg, og brug pauserne fra forberedelserne til noget, der giver dig god energi og føles godt. Lad være med at skære ned på motionen, hvis du plejer at dyrke motion. Hold fast i de ting, der giver dig glæde.

3. Udsæt dig selv for lignende situationer

Problemet med eksamensangst er, at det kan være svært at træne det konkrete scenarie, men du kan faktisk godt øve dig i situationer, der kan minde om eksamen. Måske kan du række hånden mere op eller holde oplæg for din klasse. Du kan også spørge din underviser undersøge, om du må løse nogle af de tidligere eksamener, hvis det handler om skriftlige eksamener.

4. Undersøg, og udfordr dine tanker

Når dine tanker fortæller dig, at du dumper, at dine forældre bliver skuffede, eller at du aldrig bliver til noget, så spørg dig selv, hvor sandsynligt det i virkeligheden er? Du kan også spørge dig selv, om du nogensinde vil sige sådan til en veninde. Du skal altså udfordre og forsøge at vende dine tanker til noget, der støtter dig positivt frem for negativt.

5. Få ro på

Hvis klappen går ned, og angsten og panikken stiger, så handler det om at få ro på. Her kan du for eksempel bruge nogle minutter på rolige vejrtrækningsøvelser. Det vigtigste er, at du ved, at du har et redskab, du kan bruge, hvis angsten rammer.

6. Sæt realistiske mål

Erkend, at du ikke behøver at få et 12-tal, før du har gjort det godt. Eller mind dig selv om, at din præsentation ikke siger noget om dig som person. Hvis du klarer det dårligt, betyder det ikke, at du er en dårlig person.

7. Lad være med at gennemgå eksamen, når den er slut

Det hjælper ikke at bruge energi på, hvad du kunne have sagt og gjort anderledes. Så lad være med at genspille eksamen eller tale med, når andre snakker om, hvad de sagde og gjorde. Luk ned og fejr, at den eksamen er ovre. Uanset hvad.

Symptomer på eksamensangst

Når nervøsiteten for eksamen udvikler sig til eksamensangst, kan symptomer være:

  • Katastrofetanker

  • Panikfølelse

  • Vejrtrækningsbesvær

  • Kvalme

  • Tankemylder

  • Ondt i maven

  • Svimmelhed

  • Tørhed i munden

Oplever du et eller flere af disse symptomer, så tag en snak med en psykolog. Du kan finde en i nærheden af dig her:

Hvis du er mellem 16 og 25 år og medlem af "danmark", kan du få et forhøjet tilskud til psykologhjælp, uden det behøver falde ind under henvisningsårsagerne - det vil sige f.eks. til eksamensangst.

Få mere hjælp

Husk, at det altid er en god idé at få professionel hjælp hos en psykolog, hvis du kæmper med angst af den ene eller anden slags. Har du ikke prøvet at gå til psykolog før, kan du læse mere her.